Blog

Nieuwsoverzicht


DELA Vastgoed koopt twee winkelcomplexen in Tilburg

DELA Vastgoed is eigenaar geworden van twee winkelcomplexen gelegen aan de Heuvelstraat 79 en Heuvelstraat 91 – 93. De objecten liggen in het kernwinkelgebied van Tilburg.

Heuvelstraat 79 is verhuurd aan Aktiesport. Het complex beschikt naast een winkelruimte van ongeveer 494m² over twee bovengelegen woningen.

Het complex Heuvelstraat 91-93 is verhuurd aan Claire’s en is ongeveer 175m² groot. Dit complex beschikt daarnaast over een woning en 13 studentenkamers. DELA Vastgoed is reeds eigenaar van het naast gelegen gemeentelijke monument, Heuvelstraat 87 – 89. Het betreft hier dan ook een strategische aankoop.

De koopsom van deze complexen bedraagt € 5,75 miljoen k.k. en een BAR KK HI van 6,2%.

Frank Hendriksen: “Met deze aankoop bevestigen wij het vertrouwen van DELA Vastgoed in Tilburg als winkelstad. Begin 2017 hebben wij de nieuwe ZARA opgeleverd. Nu breiden wij ons bezit in dit winkelgebied verder uit. Deze aankoop is dan ook in lijn met onze visie en beleid, het investeren in de beste winkelgebieden van Nederland waar Tilburg Centrum zeker toe behoort.”

De verkopende partij van de twee winkelcomplexen is Syntrus Achmea Real Estate & Finance, namens een van zijn klanten. DELA Vastgoed werd bij deze aankoop geadviseerd door Kokelenberg en Ouwehand. Syntrus Achmea werd bij deze verkoop geadviseerd door winkelbeleggingsmakelaar Retail Capital.

Geplaatst op 16 april 2018 LEES MEER


Innovatief communicatieplatform voor de ultieme winkelbeleving

Een nieuwe aanpak en positieve resultaten 

Het is nog steeds een uitdaging. Op welke manier kunnen we de samenwerking tussen de beheerder, huurder en de beveiliger van een winkelcentrum verbeteren? Contactgegevens verouderen. De één gebruikt mail. De ander wordt liever gebeld. Voor DELA Vastgoed een kans om op zoek te gaan naar nieuwe tools voor efficiënte samenwerking. Chainels bijvoorbeeld.

Iedereen heeft hetzelfde doel: een optimale ervaring bieden aan de winkelende bezoeker. Maar die ervaring heb je niet zomaar. Daarin spelen heel veel partijen een rol en is er veel afstemming voor nodig. In 2017 zijn we daarom in een winkelcentrum gestart met Chainels. Nu dat een succes is gebleken, zullen we dit platform ook in vijf andere centra lanceren.

Online samenwerken

Chainels is een online platform (website en app) waarin huurders makkelijk contact kunnen zoeken met elkaar en andere betrokken partijen. Dennis Kuiten – assetmanager winkelcentra bij DELA Vastgoed: “In onze wens om de optimale klantbeleving mogelijk te maken zijn we gestart met deze app. Voor het realiseren van een representatief winkelcentrum is de medewerking van huurders van groot belang. Zij zien immers dagelijks wat de consumenten zien. Een melding van een defecte roltrap? Die is nu zo gedaan.”  

Via Chainels informeren we alle huurders in één keer en zorgen we ervoor dat iedereen dezelfde informatie ontvangt. Zo houden we bijvoorbeeld iedereen op de hoogte over de planning en voortgang van de revitalisatie van het centrum – van grote herontwikkeling tot kleine onderhoudswerkzaamheden. Door Chainels is het ook mogelijk om huurders onderling met elkaar te laten communiceren. Een mooie ontwikkeling waardoor huurders meer betrokkenheid ervaren en de sociale cohesie wordt versterkt.

Maar er kan nog veel meer. We kunnen bestanden centraal beheren en de databases actueel houden. Deze data gebruiken we om consumenten te informeren over onder andere openingstijden en evenementen. Het idee van “twee vliegen in één klap”. We besparen hiermee tijd en geld en ondertussen neemt de betrokkenheid en tevredenheid van zowel de huurder als de consument toe!

De resultaten

De eerste resultaten van het gebruik van Chainels in winkelcentrum Heksenwiel zijn positief. Kuiten: “We krijgen veel reacties van onze huurders. Bijvoorbeeld dat het prettig werkt. Mensen zijn eerder en sneller op de hoogte. Zowel de huurders, het bestuur, het technisch beheer, de beveiliging, als DELA Vastgoed zelf, maken actief gebruik van het platform. In die zin is het al een succes, hoewel we er nog veel meer uit willen halen.” 

Geplaatst op 10 april 2018 LEES MEER


Oplevering kantoor Oude Stadsgracht in Eindhoven

DELA vastgoed heeft een uitgesproken focus op retail. Maar ook wij hebben een “vreemde eend in de bijt”, namelijk een kantoor aan de Oude Stadsgracht in Eindhoven.  

In het kantoor is onder andere onze aandeelhouder coöperatie DELA  gehuisvest. Op verzoek van onze aandeelhouder zijn zowel de kantoorvloeren die DELA in gebruik heeft alsmede de begane grond ingrijpend gerenoveerd. Vrijdag 6 april hebben we met alle uitvoerende partijen het glas geheven op een mooi resultaat en de afsluiting van een intensief traject.  

Wij hebben het volste vertrouwen dat coöperatie DELA en de overige huurders er veel woon- en werkplezier zullen beleven.

Geplaatst op 9 april 2018 LEES MEER


Mooie aanvulling op winkelportefeuille DELA Vastgoed

Op donderdag 29 maart zijn we eigenaar geworden van drie winkelcomplexen in Nederland. Het gaat om een complex aan Hooge Steenweg 6 – 8/Korenstraatje 13 in Den Bosch, Oudegracht 118 in Utrecht en Promenade 27a - 29 in Heerlen.

In Den Bosch mogen we een deel aan de winkel van Miss Etam toevoegen. De winkel is gelegen aan één van de bekendste, drukste en gezelligste winkelstraat in Den Bosch. In de directe nabijheid zijn onder meer een HEMA en The Sting gevestigd. Op woensdag is er altijd markt in Den Bosch.
Ga je winkelen in Den Bosch dan mag een échte “Bosche Bol” natuurlijk niet ontbreken.

Utrecht is een mooie stad in het midden van Nederland met gezellige kleine straatjes waar je doorheen kunt lopen en bijzondere grachten waar je langs kunt slenteren. Daarnaast is Utrecht ook een van de leukste shopsteden van Nederland. De winkelruimte aan de Oudegracht in Utrecht is verhuurd aan Flying Tiger. De horeca ruimte aan de gracht is verhuurd aan restaurant Den Draek. Een restaurant in de prachtige werfkelders met een oud Utrechts tintje. Boven de winkelruimte zijn 7 studentenappartementen gerealiseerd door de verkoper.

Heerlen heeft voor ieder wat wils. De liefhebber van winkelen is in het centrum van Heerlen snel verkocht met naast de vele modezaken en warenhuizen, leuke kleine boetiekjes, aparte zaakjes en speciale markten. In Heerlen zijn we al voor een gedeelte eigenaar van het pand van Miss Etam. Door de aankoop kunnen we nu de winkel verder uitbreiden. De winkelruimte is gevestigd tegenover de nieuwe H&M vestiging en het warenhuis Berden.

De koopsom van deze drie complexen bedraagt € 10,6 miljoen k.k., hetgeen overeenkomt met een bruto aanvangsrendement van ongeveer 5,3%.

Frank Hendriksen: ”Na de verkoop van de Solit portefeuille in 2017 is de portefeuille van DELA Vastgoed ongeveer € 1,0 miljard groot. Over 2017 heeft DELA Vastgoed een uitstekend resultaat behaald door de MSCI benchmark voor zowel standing als all investments te verslaan. Met deze aankoop geeft DELA Vastgoed verder invulling aan het beleid, namelijk investeren in de top 27 beste winkelgebieden in Nederland en het investeren in goed functionerende (wijk)winkelcentra.”

De verkopende partij van de drie objecten is Tenstone/SafeHarbour. KroesePaternotte trad op als adviseur van de verkoper. Houthoff heeft DELA Vastgoed geadviseerd bij deze aankoop.

Geplaatst op 3 april 2018 LEES MEER


Een historische vondst in Roermond

Een historische vondst net op de plek waar jij wilt gaan bouwen: wat overkomt je? De 6 lessen op een rij

Stel: Je start een verbouwing om een nieuw winkel van H&M mogelijk te maken. En vervolgens word je geconfronteerd met een historische vondst. En niet zomaar eentje. Het overkwam ons in Roermond.

Het begon allemaal in 2015…

In het mooie Roermond. Even wat feiten op een rijtje. Roermond staat op de lijst van steden met de meeste winkelverkooppunten. Op loopafstand van het centrum bevindt zich het Designer Outlet Centre Roermond met nog eens 135 winkels. Van de Outlet loop je gemakkelijk door naar de gezellige binnenstad en is de Varkensmarkt één van de belangrijkste winkelstraten van Roermond. Onze winkel ligt aan de Markt 35 aan het begin van de winkelstraat Varkensmarkt. Toen het naastgelegen pand leeg kwam te staan en de winkel vanwege de afmeting en niveauverschillen lastig verhuurbaar werd zijn we op zoek gegaan naar een oplossing. En die was er. We zagen een mogelijkheid om de twee panden samen te voegen én de achtertuin te benutten om zo een passende winkel voor H&M te kunnen realiseren.

En dan…

Voordat de grond in de achtertuin bouwrijp gemaakt kan worden komt er altijd eerst een archeoloog kijken. Een archeologisch onderzoek is een onderdeel vanuit de omgevingsvergunning. Deze kon zijn geluk niet op! Naar zeggen van de archeoloog was het een vondst die je één keer in je carrière tegenkomt, als je geluk hebt. En dat nu net in onze achtertuin aan de Varkensmarkt in Roermond. Bijzonder en bizar tegelijk. Middeleeuwse restanten. Wauw! Daar gaan we natuurlijk heel zorgvuldig mee om. Maar wat betekent zo’n vondst nu eigenlijk en wat hebben we van deze vondst geleerd? We zetten onze belangrijkste lessen op rij.

Les 1. Dat betekent vertraging
Vervelend natuurlijk, maar bij een vondst als deze dienen de archeologen zorgvuldig te werk te gaan. Dus dat kost tijd. Hoeveel tijd? Dat weten ze zelf ook niet vooraf. Financieel heeft dit natuurlijk ook gevolgen. Doordat de huurder nog niet in het pand kan ontvangen we geen huurinkomsten. Ook heb je als eigenaar geen grip meer op het proces en moet je wachten tot de archeoloog en de gemeente het pand weer vrij geven. In ons geval heeft de bouw circa 7 à 8 maanden (!!) stilgelegen. Jammer natuurlijk, maar dat geeft ook wel aan hoe groot de vondst was.

Les 2. Extra kosten
Niet alleen vanwege de vertraging, maar ook omdat wij – als eigenaar – verantwoordelijk zijn voor de kosten van de werkzaamheden van de archeoloog. Ook voor het bewaren van de gevonden (middeleeuwse) voorwerpen, die per onderdeel bewaart worden, zijn kosten gemaakt. En die dragen wij. Een indrukwekkende periode en tegelijkertijd ook een periode met vraagtekens hoe we het op gaan lossen. Gelukkig beschikken we over voldoende deskundigen om ons heen en is er een mooie samenwerking ontstaan.

Les 3. Heel veel leren
Wist je dat het gevonden materiaal kan verpulveren wanneer het in aanraking komt met zuurstof? Nee, wij ook niet. Maar nu wel. En wist je ook dat als je zoiets bijzonder vindt je er niet automatisch eigenaar van bent. Vondsten gedaan tijdens een opgraving door een vergunning houdende gemeente of bedrijf, worden uiteindelijk overgedragen aan een gemeentelijk of provinciaal depot. Het depot bepaalt dan ook welke vondsten moeten worden bewaard en eventueel geconserveerd en welke mogen worden verwijderd.
Bij ons op kantoor geen vitrinekast met gevonden voorwerpen. Zeer bijzondere archeologische vondsten worden ondergebracht bij musea.
Bron: NVAO, Nederlandse Vereniging van Archeologische Opgravingsbedrijven

Les 4. Geef je vondst een plek
Alles wat ze willen bewaren, wordt natuurlijk bewaard. Maar een winkelpand met – nu al – deze historie: dat wil je laten zien. Daarom is er in de winkel een doorkijk middels een glazenplaat op de begane grond gemaakt naar de cisterne (waterput), waardoor je de oude overblijfselen kunt bekijken. Vooral voor de inwoners van Roermond een leuke terugblik in “hoe het vroeger was”. De spullen die onze voorvaderen in de gierput weggooiden laten ons nu zien hoe het er destijds aan toe ging.

Les 5. Wees transparant
De deuren werden opengezet. Vanuit het archeologisch onderzoeksbureau zijn er kijkdagen gehouden. Voor de pers. Voor passanten. Zover als de archeologen het natuurlijk goedkeurden. Ook voor ons is het een bijzondere periode geweest en zeker geen dagelijkse kost. Goed dat we dit alles konden delen en mochten laten zien.

Les 6. We hebben prima huurders
Het is natuurlijk vervelend voor ons, maar ook voor onze huurder H&M. Dat onze samenwerking prettig is, is iedere keer weer gebleken. Zo werk je samen. Super.

Nieuwsgierig hoe de winkel is geworden? Vanaf donderdag 22 maart is de winkel geopend in Roermond. Kom kijken!Geplaatst op 23 maart 2018 LEES MEER


To top

Eerdere berichten


To top