Een historische vondst net op de plek waar hij wilt gaan bouwen: wat overkomt je?

De 6 lessen op een rij.

Varkensmarkt Roermond

Stel: Je start een verbouwing om een nieuw winkel van H&M mogelijk te maken. En vervolgens word je geconfronteerd met een historische vondst. En niet zomaar eentje. Het overkwam ons in Roermond.

Het begon allemaal in 2015…

In het mooie Roermond. Even wat feiten op een rijtje. Roermond staat op de lijst van steden met de meeste winkelverkooppunten. Op loopafstand van het centrum bevindt zich het Designer Outlet Centre Roermond met nog eens 135 winkels. Van de Outlet loop je gemakkelijk door naar de gezellige binnenstad en is de Varkensmarkt één van de belangrijkste winkelstraten van Roermond. Onze winkel ligt aan de Markt 35 aan het begin van de winkelstraat Varkensmarkt. Toen het naastgelegen pand leeg kwam te staan en de winkel vanwege de afmeting en niveauverschillen lastig verhuurbaar werd zijn we op zoek gegaan naar een oplossing. En die was er. We zagen een mogelijkheid om de twee panden samen te voegen én de achtertuin te benutten om zo een passende winkel voor H&M te kunnen realiseren.

En dan…

Voordat de grond in de achtertuin bouwrijp gemaakt kan worden komt er altijd eerst een archeoloog kijken. Een archeologisch onderzoek is een onderdeel vanuit de omgevingsvergunning. Deze kon zijn geluk niet op! Naar zeggen van de archeoloog was het een vondst die je één keer in je carrière tegenkomt, als je geluk hebt. En dat nu net in onze achtertuin aan de Varkensmarkt in Roermond. Bijzonder en bizar tegelijk. Middeleeuwse restanten. Wauw! Daar gaan we natuurlijk heel zorgvuldig mee om. Maar wat betekent zo’n vondst nu eigenlijk en wat hebben we van deze vondst geleerd? We zetten onze belangrijkste lessen op rij.

Les 1. Dat betekent vertraging
Vervelend natuurlijk, maar bij een vondst als deze dienen de archeologen zorgvuldig te werk te gaan. Dus dat kost tijd. Hoeveel tijd? Dat weten ze zelf ook niet vooraf. Financieel heeft dit natuurlijk ook gevolgen. Doordat de huurder nog niet in het pand kan ontvangen we geen huurinkomsten. Ook heb je als eigenaar geen grip meer op het proces en moet je wachten tot de archeoloog en de gemeente het pand weer vrij geven. In ons geval heeft de bouw circa 7 à 8 maanden (!!) stilgelegen. Jammer natuurlijk, maar dat geeft ook wel aan hoe groot de vondst was.

Les 2. Extra kosten
Niet alleen vanwege de vertraging, maar ook omdat wij – als eigenaar – verantwoordelijk zijn voor de kosten van de werkzaamheden van de archeoloog. Ook voor het bewaren van de gevonden (middeleeuwse) voorwerpen, die per onderdeel bewaart worden, zijn kosten gemaakt. En die dragen wij. Een indrukwekkende periode en tegelijkertijd ook een periode met vraagtekens hoe we het op gaan lossen. Gelukkig beschikken we over voldoende deskundigen om ons heen en is er een mooie samenwerking ontstaan.

Les 3. Heel veel leren
Wist je dat het gevonden materiaal kan verpulveren wanneer het in aanraking komt met zuurstof? Nee, wij ook niet. Maar nu wel. En wist je ook dat als je zoiets bijzonder vindt je er niet automatisch eigenaar van bent. Vondsten gedaan tijdens een opgraving door een vergunning houdende gemeente of bedrijf, worden uiteindelijk overgedragen aan een gemeentelijk of provinciaal depot. Het depot bepaalt dan ook welke vondsten moeten worden bewaard en eventueel geconserveerd en welke mogen worden verwijderd.
Bij ons op kantoor geen vitrinekast met gevonden voorwerpen. Zeer bijzondere archeologische vondsten worden ondergebracht bij musea.
Bron: NVAO, Nederlandse Vereniging van Archeologische Opgravingsbedrijven

Les 4. Geef je vondst een plek
Alles wat ze willen bewaren, wordt natuurlijk bewaard. Maar een winkelpand met – nu al – deze historie: dat wil je laten zien. Daarom is er in de winkel een doorkijk middels een glazenplaat op de begane grond gemaakt naar de cisterne (waterput), waardoor je de oude overblijfselen kunt bekijken. Vooral voor de inwoners van Roermond een leuke terugblik in “hoe het vroeger was”. De spullen die onze voorvaderen in de gierput weggooiden laten ons nu zien hoe het er destijds aan toe ging.

Les 5. Wees transparant
De deuren werden opengezet. Vanuit het archeologisch onderzoeksbureau zijn er kijkdagen gehouden. Voor de pers. Voor passanten. Zover als de archeologen het natuurlijk goedkeurden. Ook voor ons is het een bijzondere periode geweest en zeker geen dagelijkse kost. Goed dat we dit alles konden delen en mochten laten zien.

Les 6. We hebben prima huurders
Het is natuurlijk vervelend voor ons, maar ook voor onze huurder H&M. Dat onze samenwerking prettig is, is iedere keer weer gebleken. Zo werk je samen. Super.

Nieuwsgierig hoe de winkel is geworden? Vanaf donderdag 22 maart is de winkel geopend in Roermond. Kom kijken!

Error occured while retrieving tweets Error(s) in Request:89: Invalid or expired token.