• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Feiten en cijfers

Muziek speelt niet alleen bij leven een belangrijke rol, maar ook bij afscheid en rouwverwerking. Laat je inspireren met feiten en cijfers over muziek.

 

77% van de mensen verbindt muziek aan bijzondere herinneringen

Muziek maakt van mooie momenten levendige herinneringen. Het speelt daarmee niet alleen tijdens ons leven een belangrijke rol, maar ook bij afscheid en rouwverwerking. Onderzoek dat wij hebben gedaan in samenwerking met Markteffect laat zien welke rol muziek voor mensen speelt en hoe muziek samenhangt met herinneringen. Dit artikel bespreekt de belangrijkste uitkomsten.

Denk jij bij het horen van bepaalde liedjes altijd meteen aan een mooie vakantie of je overleden oma? Je bent niet de enige: maar liefst 77 procent van de Nederlanders verbindt muziek aan bijzondere herinneringen. We denken vooral terug aan onze jeugd, een bepaalde periode (zoals de middelbare school of studietijd), vakanties of een (overleden) dierbare.

Bijzonder: ruim een kwart van de mensen denkt bij het horen van bepaalde nummers aan een ‘klein’ moment, zoals een zondagochtend of kerst. Vooral deze kleine momenten zouden we zonder muziek sneller vergeten. Toen Hwaida een nummer uit haar jeugd weer op de radio hoorde, zag ze zichzelf weer als klein meisje dansen bij haar oma – een moment waar ze al ruim twintig jaar niet meer aan had gedacht.

De Zeven van jouw Leven

Welke liedjes doen jou denken aan waardevolle momenten of mensen? Welke nummers beschrijven hoe jij in het leven staat? Leg de Zeven van jouw Leven vast op dezevenvanjeleven.nl

76% kan zich voorstellen uitvaartmuziek te kiezen waaraan bijzondere herinneringen verbonden zijn

De herinneringen die door muziek naar boven komen, verdwijnen niet als een geliefd iemand komt te overlijden. In tegendeel. Ook daarom speelt uitvaartmuziek al zo lang zo’n belangrijke rol. Als we tijdens het afscheid luisteren naar de favoriete nummers van onze vader, moeder of goede vriend, dan voelt hij of zij weer even heel dichtbij. 76 procent van de mensen denkt er dan ook over na om uitvaartmuziek te kiezen waaraan ze bijzondere herinneringen hebben. 

52% van de mensen kent de muziekwensen van hun dierbaren

Muziek verbindt ons dus met onze liefsten, zowel bij leven als rondom het overlijden. Ook als we nadenken over ons afscheid speelt muziek een belangrijke rol. Sterker nog: bijna de helft van de mensen heeft uitgesproken wensen over de muziek voor de uitvaart. Ondanks het taboe dat nog steeds rust op de dood, lijken we die muziekwensen ook met elkaar te bespreken: 52 procent van de mensen kent de muziekwensen van hun dierbaren. Bij de 65-plussers ligt dit percentage zelfs nog hoger.

Daarnaast is muziek een goede aanleiding om met elkaar te praten over de dood. Op de keuze voor begraven of cremeren na, is muziek de makkelijkste manier om uitvaartwensen bespreekbaar te maken.

15% heeft de uitvaartwensen vastgelegd

Mensen vinden muziek dus belangrijk en praten hier ook over met hun dierbaren. Toch is het opschrijven van wensen niet heel gebruikelijk: maar 15 procent legt hun uitvaartwensen vast. Voor de nabestaanden kan dit moeilijk zijn, want rondom het overlijden moeten ze in een korte tijd allerlei belangrijke keuzes maken. Zijn de uitvaart- en muziekwensen bekend, dan geeft dat houvast en rust. De nabestaanden weten dan dat ze het ‘goed’ doen.

Leg jouw muziekwensen vast

Wees er ook na jouw dood voor jouw dierbaren en leg je muziekwensen vast. Een snelle en makkelijke manier om dat te doen, is in een online wensenboekje.

Bij 56% van de mensen heeft muziek geholpen bij de rouwverwerking

Muziek kan zowel bij het afscheid als erna steun en troost bieden. Tijdens de uitvaart roepen persoonlijke liedjes waardevolle herinneringen op aan de overledene. Muziek maakt het ook makkelijker om over de overledene te praten: Weet je nog hoe Frank altijd danste op dit nummer? Of: Bijzonder hè, hoe de tekst van dit lied precies beschrijft hoe Frank in het leven stond? Na het afscheid horen de gedraaide nummers vaak voor altijd  bij de overledene. Ze kunnen helpen de herinneringen aan de overleden dierbare levend te houden of als middel om te praten over de overledene. Voor ruim 56 procent van de mensen speelt muziek dan ook een belangrijke rol bij de rouwverwerking.

Bron: Onderzoek van coöperatie DELA in samenwerking met Markteffect onder 1.684 respondenten (2022).

Download de feiten en cijfers over muziek

Bij DELA geloven we in een waardig afscheid voor iedereen, maar vooral in de mooie momenten met elkaar. Muziek maakt van die mooie momenten levendige herinneringen. Daarom speelt muziek niet alleen een belangrijke rol bij leven, maar ook bij afscheid en rouwverwerking. Laat je inspireren door de feiten en cijfers over muziek. Direct al aan de slag met de Zeven van jouw Leven? Op dezevenvanjeleven.nl kun je jouw liedjes bewaren.