• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Gedichtenbundel

Het vinden van de woorden om iemand troost te bieden kan lastig zijn. Om je te helpen je medeleven te betuigen, hebben wij mooie condoleance teksten en gedichten rondom overlijden gebundeld.

 

Afscheid nemen in tijden van corona: op een andere manier verbinding maken

Corona zet onze wereld op z’n kop. Alles gaat anders nu. Ook uitvaarten gaan op een andere manier dan dat we gewend zijn. In dit artikel geven we tips voor volwassenen en kinderen om toch op een mooie manier afscheid te kunnen nemen. We doen het voor elkaar én we doen het samen.

Een uitvaart in tijden van corona

Afscheid nemen tijdens het coronavirus verloopt anders dan we gewend zijn. Het aantal aanwezigen bij de uitvaart gaat in overleg met de uitvaartverzorger en iedereen moet anderhalve meter afstand houden. De afscheidsdienst ziet er daardoor waarschijnlijk anders uit dan jullie voor ogen hadden. Dat is verdrietig en moeilijk. Onderstaande ideeën helpen jullie op weg om de uitvaart toch zo mooi mogelijk in te vullen:

  • Plaats naamkaartjes of foto’s van de gasten die er niet bij kunnen zijn op de lege stoelen. Iedere naam of iedere foto staat voor een geliefde die op dat moment heel hard aan jullie denkt.
  • Vraag aan gasten die er niet bij kunnen zijn om een audio- of videoboodschap in te spreken en laat deze horen of zien tijdens de dienst. Op deze manier zijn zij er toch bij en worden ook hun mooie woorden gedeeld. 
  • Neem alle condoleancekaarten mee naar de uitvaart en zet ze rond de kist. Zo is iedereen er toch een beetje bij.
  • Op 20 locaties is het mogelijk om een laatste groet te brengen vanuit de auto (drive-through condoleance). Locaties die voldoende ruimte en doorstroommogelijkheden voor auto’s hebben, zijn hiervoor geschikt.  
  • In plaats van een condoleancemap kun je ervoor kiezen, via de uitvaartverzorger, om speciale Lieve-kaartjes mee te sturen met de rouwkaart. Gasten kunnen deze kaartjes vervolgens meenemen naar de uitvaart om daar te geven. En vrienden en familie die er niet bij kunnen zijn, kunnen de kaartjes terugsturen met een mooie persoonlijke boodschap erop. Op afstand, toch dichtbij.
  • Nu er minder mensen bij een uitvaart aanwezig kunnen zijn, is het volgen van de uitvaart via livestream bijna altijd ook een mogelijkheid. Livestreaming kost € 99. Je krijgt ook een usb-stick met de video-opname om thuis terug te kijken of te delen met anderen.
  • Nu er minder gasten aanwezig mogen zijn tijdens een uitvaart kan DELEN een mooie aanvulling zijn. Familie en vrienden kunnen hun medeleven betuigen door foto’s en herinneringen te uploaden. Zo kunnen ze de nabestaanden een hart onder de riem steken.
  • Vooralsnog mogen onze koffiekamers open blijven voor gasten die op dezelfde locatie een uitvaart hebben bijgewoond. Informeel samenzijn na afloop van het afscheid met een hapje en een drankje is dus mogelijk.

Tips voor een uitvaart met kinderen:

  • Betrek kinderen bij het organiseren van het afscheid. Laat ze bijvoorbeeld een tekening maken voor elke gast die er niet bij kan zijn, zet deze tekeningen op de lege stoelen en stuur ze na de dienst op naar de afwezige gasten. 
  • Met name voor kleine kinderen is het moeilijker om de veiligheidsafstand van anderhalve meter te bewaken. Leg ze uit dat we even niet mogen knuffelen, maar dat we wel onze hand op ons hart mogen leggen om te laten zien dat je van ze houdt. Zijn de kinderen wat ouder, dan kun je er een cultureel component aan toevoegen. Vraag ze om net als de Japanners te buigen of om net als de Indiërs de handpalmen tegen elkaar te drukken (de namasté-groet).
  • Laat kinderen tijdens het sluiten van de kist een knuffel of ander voorwerp bij hun dierbare leggen. Hierdoor weten ze: opa is niet alleen, beer is bij hem. Leg wel heel goed uit dat beer voor altijd bij opa blijft, of koop speciaal een knuffel die met opa mee mag.
  • In het algemeen geldt: het zijn moeilijke en onzekere tijden en kinderen voelen dat als geen ander aan. Hou geen dingen bij ze weg – dat leidt tot nog meer onzekerheid – maar praat met ze en laat ze onderdeel uitmaken van het afscheid.

De nabestaanden op afstand steunen

Rouwbezoeken zijn momenteel alleen mogelijk in besloten kring en samenkomen na de afscheidsdienst kan weer per 1 juni, maar alleen voor de aanwezigen bij het afscheid. Op de volgende manieren kun je wel degelijk laten zien dat je er voor ze bent:

  • Stuur een spraakberichtje of videoboodschap met jouw mooiste herinnering aan de overledene. De familie kan hier samen naar kijken en luisteren. 

  • Woon je in dezelfde straat als de nabestaanden en is er goed contact met de buren? Ga als teken van medeleven en respect buiten staan als de familie de laatste rit van huis naar de afscheidsdienst heeft, ieder voor de eigen voordeur of voor het raam. 
  • Probeer er ook in de dagen en weken na het afscheid voor de familie te zijn. Maak een extra ovenschotel en zet deze bij de voordeur of doe boodschappen voor ze.  
  • Ook in deze tijden zit zorg en aandacht voor elkaar in de kleine dingen. Stuur de nabestaanden af en toe een berichtje of bel om te laten weten dat je aan ze denkt. Zeker nu wij allemaal veel thuis zijn en weinig afleiding buiten de deur hebben. Ook hier is het belangrijk dat een paar weken later iedereen weer door gaat en dan is juist een lief berichtje extra belangrijk en fijn.

Met dank aan: Lies Scaut – De Weg Wijzer, Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding.

Gedichtenbundel

Het kan lastig zijn om de juiste woorden te vinden in een periode waarin je afscheid moet nemen van iemand die dicht bij je staat en je overweldigd bent door emoties. Wij hebben mooie teksten en gedichten voor je gebundeld. Hopelijk geeft deze bundel je inspiratie voor als je iemand steun of troost wilt bieden, of als je zelf wat steun kunt gebruiken.