• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Help je kinderen

Het is soms moeilijk om er tijdens je eigen rouwproces óók honderd procent voor je kinderen te zijn. Wat kun je precies voor ze betekenen? Download het praatstuk, dat je concrete handvatten geeft om met je kinderen in gesprek te gaan.

 

Help je kind bij rouwverwerking door samen herinneringen op te halen

Het begeleiden van de rouwverwerking van je kind is een belangrijk proces dat zorg en aandacht vraagt. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je als ouder/verzorger samen met je kind aan de slag kunt gaan. Een waardevolle manier is het samen bekijken van foto's of het kijken van filmpjes die mooie herinneringen oproepen. Dit opent de deur naar gesprekken over gevoelens en helpt het kind zijn of haar emoties te uiten. Lees hieronder meer tips waarmee je je kind kunt helpen bij rouwverwerking.

Tip 1: maak een filmopname van de uitvaart

Als kinderen een dierbare verliezen maar nog te jong zijn om een uitvaart bewust mee te maken, dan is het aan te raden om foto’s of filmopnamen te maken van de ceremonie. Vooral de allerkleinsten ontgaat veel. Later kan het belangrijk voor ze zijn, dat ze kunnen zien dat ze er die dag bij waren. En als ze later vragen hebben, kun je de beelden erbij pakken en samen de dag nog een keer doornemen.

Tip 2: maak een boekje met verhaaltjes, tekeningen en meer

Maak samen met je kind een persoonlijk boekje waarin je al jullie mooiste, gekste en kostbaarste herinneringen bewaart. Dit kunnen teksten zijn, maar ook foto’s of tekeningen. Of wat denk je van een pagina waarop jullie de mooiste eigenschappen van je dierbare opsommen? Of de flauwste moppen verzamelen? Je hebt verschillende online aanbieders die je hierbij kunnen helpen, bijvoorbeeld invulboekjes.nl of daglieve.nl.

Tip 3: laat je kind vragen over de dierbare beantwoorden

Wil je graag dat je kinderen herinneringen aan hun dierbaren levend houden? Laat je kind dan deze vragen beantwoorden. Ze kunnen dit alleen doen, wanneer ze even aan die speciale persoon willen denken. Of beantwoord de vragen samen met zussen, broers, neven, nichten of andere familieleden en vrienden. Zo ontstaan leuke gesprekken met een lach en een traan. Vul bij het sterretje * de naam van je overleden dierbare in

  1. Wat deden jullie graag samen?
  2. Wat maakte * grappig?
  3. Wat voor advies gaf * altijd aan jou?
  4. Wat was het favoriete eten van * ?
  5. Hoe vierden jullie verjaardagen en feestdagen?
  6. Wat was het mooiste cadeau dat je ooit van * hebt gekregen?
  7. Wat deden jullie samen in jullie vrije tijd?
  8. Wat was het lievelingsboek of de lievelingsfilm van * ?
  9. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd van * ?
  10. Wat vond je het meest bijzonder aan * ?
  11. Heb je een spannend verhaal dat je samen hebt beleefd?
  12. Wat voor compliment heeft * je gegeven dat je nooit zult vergeten?
  13. Welke muziek luisterden jullie graag samen?
  14. Wat zei * vaak tegen jou?
  15. Waarmee kon * jou plagen en op de kast jagen?

     

Kleurplaten

Kindertherapeut Marieke de Boer ontwikkelde speciale kleurplaten die kinderen helpen verdriet en herinneringen aan een overleden dierbare een plekje te geven.

Meer informatie:
Kindertherapeut Marieke de Boer
Speciale kleurplaten

Tip 4: maak een slinger vol prachtige herinneringen

Zoek samen met je kind(eren) foto’s die mooie herinneringen oproepen en maak er een slinger van. Door samen foto's van een speciaal iemand te bekijken, komen de herinneringen vanzelf weer terug. Ga op zoek naar die ene glimlach, de mooiste foto van een vakantie samen of de foto waar de hele familie opstaat. Met deze foto’s kun je een betekenisvolle slinger maken, een eerbetoon aan alle mooie herinneringen die jullie koesteren. Je kunt zelf de slinger maken met draad en knijpers, maar je kunt de slinger ook laten maken door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is, bijvoorbeeld ‘Smartfoto’. Kies een mooie ruimte uit, bijvoorbeeld de slaapkamer van je kind, om de slinger op te hangen als een betekenisvol symbool van liefde en verbondenheid met degene die jullie missen.

Praatstuk voor kinderen

Het is soms moeilijk om er tijdens je eigen rouwproces óók honderd procent voor je kinderen te zijn. Wat kun je precies voor ze betekenen? Hoe weet je zeker of ze hun verdriet een goed plekje aan het geven zijn? Gelukkig hoef je dat niet allemaal zelf te bedenken, maar mag je het gewoon aan ze vragen. Download hier het praatstuk, dat je concrete handvatten geeft om met je kinderen in gesprek te gaan.