• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

DELA UitvaartPlan

Voor een klein bedrag per maand is alles goed geregeld voor later. Met de verschillende opties van onze uitvaartverzekering zijn jij en je naasten zeker van een uitvaart die helemaal past bij jullie wensen.

 

98% van de leden beveelt de dienstverlening van DELA aan

Vier en een halve ster

Sparen voor je uitvaart of verzekeren?

Van alle Nederlanders is 65 procent verzekerd voor de uitvaart. De rest kiest voor andere manieren - zoals zelf sparen - of regelt niks. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van de verschillende manieren. Of je nu kiest voor een uitvaartverzekering of sparen: door financieel iets te regelen, zorg je ook na jouw overlijden voor jouw naasten.

Hoe betalen Nederlanders hun uitvaart?

Zo’n 65 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. De rest van de mensen kiest voor een andere manier om geld opzij te zetten voor een uitvaart. Ze zetten bijvoorbeeld een bedrag opzij op een gewone spaarrekening of sluiten een uitvaartdeposito af. Bij een uitvaartdeposito betaal je geen maandelijkse premie, maar zet je een bepaald bedrag op een speciale rekening. Na een overlijden komt het bedrag vrij om de uitvaartkosten te betalen.

Wat kost een begrafenis zonder verzekering?

Een begrafenis kost gemiddeld 9.500 euro. Hoeveel je precies betaalt, hangt onder andere af van de grafkosten. Die verschillen namelijk per gemeente.

Wat kost een crematie zonder verzekering?

Een crematie kost iets minder dan een begrafenis; namelijk rond de 7.500 euro.

Wat zijn de voordelen van sparen voor een afscheid?

Heb je genoeg geld op je spaarrekening staan, dan overweeg je misschien om een deel daarvan te gebruiken voor je uitvaart. Sparen voor een uitvaart op een gewone spaarrekening heeft een aantal voordelen:

  • Het is makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is een spaarrekening te openen en daar het bedrag op te storten wat je verwacht nodig te hebben.
  • Sommige kosten voor een uitvaart die niet worden gedekt door een uitvaartverzekering kunnen van de erfbelasting worden afgetrokken.

Wat zijn de nadelen van sparen?

  • Bij een uitvaartverzekering ben je vanaf dag één verzekerd voor je afscheid. Spaar je zelf, dan duurt het over het algemeen langer om genoeg geld bij elkaar te krijgen.
  • Je nabestaanden kunnen niet zomaar bij je spaarrekening als je komt te overlijden. Ze moeten bijvoorbeeld eerst allerlei documenten voorleggen aan de bank om toegang te krijgen. Welke documenten dat zijn, lees je bij de Consumentenbond.
  • Door de huidige lage rente gecombineerd met een hoge inflatie wordt je geld op een spaarrekening op dit moment alleen maar minder waard.
  • Geld op een spaarrekening kan voor alles worden gebruikt. Er is veel discipline voor nodig om het niet uit te geven voor andere dingen.

Wat zijn de voordelen van een uitvaartverzekering?

Ook een uitvaartverzekering (ook wel: begrafenisverzekering) heeft allerlei voordelen:

  • Kinderen kunnen vaak gratis of voor een klein bedrag worden meeverzekerd.
  • Met een uitvaartverzekering ben je vanaf dag één verzekerd. Als je onverwacht overlijdt, wordt het afscheid dus betaald en geregeld voor je nabestaanden.
  • Alles wordt elk jaar duurder; ook de uitvaartkosten stijgen jaarlijks. Met een waardevaste uitvaartverzekering groeit de waarde van je verzekering mee met de stijgende uitvaartkosten.
  • Een uitvaartverzekering is tot een bepaald bedrag belastingvrij. De belastingdienst past de hoogte van de vrijstelling ieder jaar aan, kijk op hun website voor meer informatie.
  • Natura-uitvaartverzekeringen doen méér dan alleen geld uitkeren voor een afscheid: de uitvaart wordt ook verzorgd. De uitvaartverzorger neemt de nabestaanden veel werk uit handen, zodat zij zich in een moeilijke periode kunnen richten op het nemen van afscheid.

Wat zijn de nadelen van een uitvaartverzekering?

  • De premie die je betaalt is gebaseerd op het bedrag dat je wilt verzekeren. Deze premie kan jaarlijks stijgen om de verzekering waardevast te houden.
  • Als je de verzekering op relatief late leeftijd afsluit, kan de premie vrij hoog zijn.
  • Er worden gezondheidsvragen gesteld als je een uitvaartverzekering afsluit. Verzekeraars mogen je op basis daarvan weigeren.
Begrafenisverzekeringen vergelijken?

Ben je op zoek naar een uitvaartverzekering die goed bij je past? Er zijn verschillende onafhankelijke vergelijkingssites die jouw opties voor je op een rij zetten. Vergelijk ze bijvoorbeeld op Moneywise.nl.

Uitvaart: sparen of verzekeren, of toch een andere manier?

Past sparen of verzekeren van je uitvaart niet bij je, maar wil je je nabestaanden wel goed achterlaten? Er zijn nog meer manieren om een uitvaart te betalen:

  • Bij een uitvaartdeposito zet je in één keer (of in een paar keer) een geldbedrag opzij op een speciale rekening. De rente is over het algemeen hoger dan op een spaarrekening. Je kunt het geld niet tussentijds opnemen en het mag alleen worden gebruikt voor de uitvaart. Bij DELA hebben we het DELA Depositofonds. Vaak kiezen mensen voor deze optie als ze vanwege hun leeftijd of gezondheid geen uitvaartverzekering kunnen afsluiten. Bij een deposito worden geen gezondheidsvragen gesteld.
  • Sommige (kleinere) plaatsen hebben uitvaartverenigingen, die de uitvaart verzorgen voor leden. Je betaalt een maandelijkse contributie en kunt alleen lid worden als je in de omgeving woont. Let wel goed op de voorwaarden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je betaalde contributie als je je lidmaatschap voortijdig opzegt?
  • Een overlijden is niet te voorspellen. Beleggen kan een manier zijn om vermogen op te bouwen, maar waarschijnlijk is het niet de meest geschikte manier voor een uitvaart. Het kan gebeuren dat je je aandelen net moet verkopen als ze weinig waard zijn of het geld komt niet meteen vrij als je het nodig hebt.

Wat gebeurt er als de uitvaart niet betaald kan worden?

Soms kunnen mensen de uitvaart van een naaste niet betalen. De overledene had geen uitvaartverzekering en niet genoeg spaargeld, en zelf hebben de nabestaanden er ook niet genoeg middelen voor. De gemeente moet de uitvaart dan regelen en betalen. Zij bepalen hoe de uitvaart eruit komt te zien en of er nabestaanden bij het afscheid mogen zijn. Over het algemeen zijn die uitvaarten dus sober. Bovendien zal de gemeente altijd proberen om de uitvaartkosten te verhalen op de nalatenschap en/of de erfgenamen. Ook als de nabestaanden de erfenis hebben verworpen of als er geen of weinig contact was.

De uitvaartverzekering van DELA: het DELA UitvaartPlan

Voor een klein bedrag per maand is alles goed geregeld voor later. Met de verschillende opties van onze uitvaartverzekering zijn jij en je naasten zeker van een uitvaart die helemaal past bij jullie wensen.