• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Tariefsverhogingen leiden tot minder begrafenissen

Steeds meer mensen kiezen voor cremeren

30 maart 2012

In de discussie over de gemeentelijke grafkostentarieven beroepen gemeenten zich op kostendekkendheid. Los van het feit dat dit niet controleerbaar is, ziet DELA dat het aantal begrafenissen daalt op begraafplaatsen die hun tarieven fors hebben verhoogd. De tariefsverhoging leidt daar dus niet tot een verhoging van de totale opbrengsten van de begraafplaats. Mogelijk moet de gemeente de tarieven dan nog verder verhogen. Met desastreuze gevolgen voor nabestaanden. Burgers worden zo steeds meer gedwongen te kiezen voor een crematie.

De kosten van cremeren liggen aanzienlijk lager dan de kosten van een begrafenis. Het aantal mensen dat kiest voor een crematie in plaats van een begrafenis neemt al jaren toe. Van circa 50% in 2001 naar circa 60% vandaag de dag. Martin Kersbergen, woordvoerder DELA: ‘Voor de uitvaarten die wij voor onze leden verzorgen ligt dit percentage zelfs op 65%. Uit eerder onderzoek door DELA blijkt dat financiële motieven steeds nadrukkelijker als element genoemd worden in deze keuze. Terwijl juist het emotionele motief leidend zou moeten zijn.”

Zichtbare gevolgen

Verhogingen in het tarief leiden gemiddeld genomen tot minder begrafenissen op die begraafplaatsen. Een bijzonder voorbeeld is Zoetermeer waar het aantal door DELA verzorgde begrafenissen met een derde afnam. In Zutphen halveerde dit aantal zelfs. Kersbergen: ‘De tariefsverhoging leidt dus niet tot een verhoging van de totale opbrengsten van de begraafplaats. Gemeenten lopen het risico dat zij door tariefsverhogingen in een negatieve spiraal terechtkomen. Het niveau van dienstverlening richting burgers verschraalt en de kosten rijzen steeds verder de pan uit. Het kan ook anders. Gemeenten met lage tarieven zien juist een toename van het aantal begrafenissen. Mogelijk leidt een tariefsverlaging per saldo tot hogere opbrengsten dan een tariefsverhoging.’

Onderzoek grafkosten DELA

Sinds 2005 vergelijkt DELA jaarlijks de tarieven van gemeentelijk begraafplaatsen. Onlangs publiceerde DELA haar onderzoek rondom de meest recente tarieven van 583 gemeentelijke begraafplaatsen in 285 gemeenten. Daaruit bleek al dat ook dit jaar weer vreemde tariefsverhogingen hebben plaatsgevonden. Zo liep het verschil tussen de goedkoopste en duurste begraafplaatsen in Nederland op naar zo’n 6.000 euro.