• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Tariefstijging gemeentelijke grafkosten drie keer zo hoog als inflatie

Ontwikkeling grafkosten aan het zicht onttrokken

15 april 2014

Gemeentelijke grafkosten worden niet meegenomen in de ‘Atlas van de lokale lasten’. Coöperatie DELA vergeleek daarom voor de achtste keer de meest recente tarieven van het begraven van 780 gemeentelijke begraafplaatsen in 368 gemeenten. Gemiddeld stegen de gemeentelijke grafkosten sinds 2013 met circa 4%. Dat is drie keer zo hoog als de inflatie over 2013 (1,3%) en vier keer zo hoog als de stijging van gemeentelijke woonlasten (0,9%). Het tariefverschil tussen de goedkoopste en duurste gemeentelijke begraafplaats is dit jaar ruim € 6.500.

Atlas van de lokale lasten

Onlangs publiceerde het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) de ‘Atlas van de lokale lasten’. Dit rapport geeft onder meer een overzicht van de belastingen en heffingen van gemeenten, variërend van de Onroerendzaakbelasting tot de kosten van een rijbewijs of bouwvergunning. Het rapport, opgesteld in opdracht van onder meer het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Ministerie van Financiën en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), concludeerde dat het totaal aan gemeentelijke woonlasten met 0,9% stijgt. De ontwikkeling van gemeentelijke grafkosten is niet in de ‘Atlas van lokale lasten’ meegenomen.

Goede discussie niet mogelijk

Martin Kersbergen van coöperatie DELA: ” Het is jammer dat COELO de tarieven van gemeentelijke begraafplaatsen niet opneemt in de ‘Atlas van de lokale lasten’. Daardoor onttrekt de ontwikkeling van die kosten zich aan het zicht en kan er geen goede discussie over worden gevoerd. Die discussie is belangrijk, omdat de verschillen in tarieven oplopen tot ruim € 6.500. De impact van die tarieven is bovendien zeer groot. De tarieven moeten voor de duur van doorgaans twintig jaar in één keer vooruit worden betaald. Daardoor zijn de kosten van alleen het begraven op enig moment voor veel huishoudens onbetaalbaar geworden. En de kosten stijgen almaar door. De afgelopen acht jaar stegen de gemeentelijke grafkosten jaarlijks fors harder dan de inflatie. Tot slot hanteert iedere gemeente nog altijd haar eigen wijze van berekenen. Dat maakt een discussie over kostendekkendheid van begraafplaatsen vrijwel onmogelijk.” Kijk hier voor een landelijk overzicht van de opvallendste zaken. Hier vindt u het totale landelijk overzicht. In het dossier 'Grafkosten' vindt u meer informatie over de onderzoeken van de afgelopen jaren.

Oproep

Het opnemen van gemeentelijke grafkosten in de ‘Atlas van lokale lasten’ kan helpen om de discussie over de ontwikkeling van gemeentelijke grafkosten en de verschillen in berekeningswijze op gang te brengen. Kersbergen: “Wij roepen de ministeries en de VNG daarom op om de gemeentelijke grafkosten op te nemen in de ‘Atlas van de lokale lasten’. Indien wenselijk is coöperatie DELA bereid haar kennis en ervaring te delen met het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden.”

Wijze van vergelijken

In de vergelijking is uitgegaan van het meest voorkomende enkel graf voor de duur van 20 jaar. Indien dit graf of de duur niet wordt aangeboden, zijn de tarieven van het eerstvolgende aangeboden graf/ duur meegenomen. De volgende kosten zijn meegenomen: grafrechten, grafdelven en de kosten van het onderhoud van de begraafplaats. Sommige gemeenten hanteren daar bovenop de kosten van het onderhoud van een graf. Dat is in deze vergelijking niet meegenomen. Ook niet meegenomen zijn vaak voorkomende toeslagen, zoals een weekendtoeslag. De onderliggende kostenopbouw voor de bepaling van tarieven verschilt per gemeente en is voor ons niet inzichtelijk.

De gegevens zijn verzameld door middel van het jaarlijks opvragen van de tarieven onder gemeenten in Nederland en door onderzoek via de gemeentelijke websites. Hoewel er aan het verzamelen en het verwerken van de gegevens de grootst mogelijke aandacht is besteed, leert de ervaring toch dat een dergelijk groot databestand zelden geheel foutloos is. Coöperatie DELA houdt zich aanbevolen voor eventuele correcties. Deze zullen wij corrigeren in de informatie op de website dela.nl.