• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

DELA kan drukte zonder problemen aan

Samen met nabestaanden invulling geven aan het afscheid met herinneringen voor later

30 maart 2020

Coöperatie DELA ziet momenteel een forse toename van het aantal uitvaarten. Op haar locaties in Zuid-Nederland is sprake van een verdubbeling. Edzo Doeve, algemeen directeur DELA: “Met inachtneming van de beperkende overheidsrichtlijnen rondom het coronavirus én de genomen voorbereiding op de verwachte drukte op uitvaartlocaties, is DELA in staat om met raad en daad nabestaanden te helpen in het vormgeven van een waardig en persoonlijk afscheid.”

Waardig afscheid

De medewerkers van DELA vinden vaak samen met nabestaanden mooie oplossingen om een uitvaart persoonlijk te laten zijn. “Dit zit vaak in kleine dingen,” aldus Edzo Doeve. “Het aansteken van een kaarsje thuis op het tijdstip dat de uitvaart begint en een foto daarvan versturen naar de direct nabestaanden. Zo geven we samen met de nabestaanden invulling aan het afscheid met herinneringen voor later.”

Samenwerking

DELA kan de extra uitvaarten goed aan. Voor afscheidsdiensten en opbaringen hoeft niet uitgeweken te worden naar andere regio’s. Dit is mede te danken aan de goede samenwerking binnen de uitvaartbranche. “Iedereen zet een tandje bij en we helpen elkaar,” aldus Edzo Doeve. Soms wordt gebruikt gemaakt van elkaars uitvaarcentra maar ook van vervoer. Denk bijvoorbeeld aan het overlijden van mensen uit het zuiden van het land die verpleegd werden op de intensive cares in het noorden van het land. Deze overledenen worden teruggebracht naar hun familie in hun eigen woonplaats; daarvoor is extra vervoer nodig.

Extra koelfaciliteiten

De grootste drukte is in de uitvaartlocaties van DELA rondom Uden en Tilburg. Maar ook op de locaties ten oosten en ten westen van deze plaatsen. Zo ziet DELA bijvoorbeeld dat het aantal uitvaarten op haar locatie in Nijmegen ruim het dubbele is ten opzichte van het normale aantal. Ook in het gebied tussen Breda en Rotterdam is sprake van een stevige toename. Bij meerdere locaties plaatst DELA extra koelfaciliteiten. Deze extra faciliteiten, waar overledenen verblijven tot de dag van de uitvaart, zijn niet alleen nodig vanwege meer overlijdens, maar ook omdat er nauwelijks nog opbaringen in verpleegtehuizen en hospices zijn. Ook dit is een gevolg van het coronavirus.

Cijfers

De verdubbeling van het aantal uitvaarten in Zuid-Nederland die DELA ziet, zegt niets over het aantal overlijdens door het coronavirus. DELA legt niet vast in haar statistieken waaraan iemand is overleden. Cijfers van het RIVM bieden een houvast voor DELA in bijvoorbeeld prognoses. Hierdoor kan DELA zich maximaal voorbereiden op extra uitvaarten. Het RIVM meet consistent, waardoor een betrouwbaar analyse mogelijk is.