• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Rouwbloemen of rouwboeket

De bloemstukken die je uitkiest voor de begrafenis of crematie bestelt de uitvaartverzorger vaak voor je. Maar natuurlijk kun je ook zelf contact opnemen met een bloemist. Vaak is het ook mogelijk om zelf grafstukken te maken of in overleg met de bloemist bloemen uit de eigen tuin te gebruiken.

Op deze pagina

Welke bloemen neem je mee naar een uitvaart?
Welke bloemen kies je voor een uitvaart?
Zelf rouwboeketten of rouwstukken voor de uitvaart maken
Iets anders dan een bloemstuk

Welke bloemen neem je mee naar een uitvaart?

Bij een uitvaart worden de bloemstukken voor op de grafkist of bij het graf meestal geregeld door de uitvaartverzorger. Maar mensen nemen zelf ook vaak bloemen mee als gebaar van medeleven. Hoe kies je de juiste bloemen?

Welke bloemen kies je voor een uitvaart?

Je hoeft geen bloemen mee te nemen naar een begrafenis of crematie. Toch doen mensen dit vaak wel, om hun medeleven te betuigen aan de nabestaanden en om te laten zien wat de overledene voor hen betekend heeft. Soms staat er op de rouwkaart van welke kleur of soort bloemen de overledene hield. Dit kun je zien als een uitnodiging om die bloemen mee te nemen of te laten bezorgen.

De uitvaartverzorger kan je vertellen waar je de bloemen kunt laten bezorgen of waar je ze neer kunt leggen als je ze zelf meeneemt. Kies je voor een rouwboeket of -krans? Laat deze dan niet op de dag van de uitvaart bezorgen maar al eerder, zodat de nabestaanden zich op de dag van de crematie of begrafenis kunnen focussen op het afscheid.

Er is nog een reden om een bloemstuk ruim op tijd te laten bezorgen. Het kan namelijk zijn dat de uitvaartverzorger regelt welke bloemen op en rond de kist of op de locatie van de uitvaartplechtigheid komen te liggen. De uitvaartverzorger zal dan een samenstelling maken van rouwkransen, -boeketten of -stukken die goed bij elkaar passen. En dat moet natuurlijk wel zorgvuldig gebeuren.

Je kunt ook een boodschap laten drukken op een rouwlint voor bij de bloemen. Nabestaanden kunnen dit rouwlint dan na afloop meenemen voor een blijvende herinnering.

Staat er op de rouwkaart niets over bloemen?

Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden voordat je bloemen aanschaft. Zo zijn bloemen bij de uitvaart in sommige culturen niet gebruikelijk. Twijfel je hierover? Vraag dan andere genodigden om advies.

Als er op de rouwkaart geen wensen staan over de kleur en soort bloemen is het verstandig om geen felle kleur te kiezen. Witte lelies en rozen zijn bijvoorbeeld veelgebruikte bloemen in rouwboeketten. Vergeet ook niet dat bloemen vaak een symbolische betekenis hebben. Zo betekent een roze anjer dat je iemand nooit zult vergeten. Vraag de bloemist altijd om advies, zodat je bloemen niet de verkeerde boodschap overbrengen.

Bloemen bestellen

Verzorgen wij de uitvaart? Dan kunnen wij de bloemen voor u bestellen. Uw uitvaartverzorger kan u alle rouwbloemen laten zien in het bloemenboek. We zorgen ervoor dat de bloemen direct op de locatie worden bezorgd. 

Bloemen thuis bezorgen

Je kunt ook overwegen om de bloemen nog voor de uitvaart bij de nabestaanden thuis te laten bezorgen of juist na de begrafenis of crematie. Op die manier kun je je steun betuigen op de moeilijke momenten voor of na het afscheid. Kies wel voor de juiste bloemschikking. Het is bijvoorbeeld niet gepast om een rouwkrans naar de nabestaanden te sturen, omdat dit erg confronterend kan zijn. Een rouwboeket is wel een goede keuze.

Voorbeelden van rouwbloemen

De bloemisten met wie wij samenwerken, zoals de keten Fleurop, kunnen arrangementen maken in verschillende stijlen. Zo kunt u altijd een mooi bloemstuk laten maken dat past bij het afscheid.  

De bloemist werkt ook op maat

Heeft u andere wensen? De bloemist kan ook arrangementen maken in opdracht. Zo hebben wij ooit een uitvaart mogen verzorgen waarbij een bloemstuk was gemaakt met bloemen en groenten uit de eigen tuin van de overledene. Heel mooi om te zien hoe een bloemstuk troost kan bieden en de uitvaart echt persoonlijk kan maken.

Zelf rouwboeketten of rouwstukken voor de uitvaart maken

Als je wil, kun je natuurlijk ook zelf grafstukken of bloemstukken voor de uitvaart maken. Heb je wel ideeën maar ben je minder creatief met het zelf maken van een bloemstuk, dan kun je natuurlijk iets laten maken in overleg met de bloemist. Wat heel mooi is, is om bloemen of planten uit de eigen tuin te gebruiken. Een van onze uitvaartverzorgers heeft ooit een bloemstuk gezien met groentes uit de moestuin van degene die herdacht werd. Zo wordt een afscheid natuurlijk extra speciaal.

Iets anders dan een bloemstuk

Sommige mensen hebben liever geen bloemstukken bij de begrafenis of crematie. Een mooi alternatief kan zijn om op de kist allemaal kaarsjes te zetten. Of zet mooie foto’s op de kist, schrijf er een laatste boodschap op of versier de kist met (kinder-)tekeningen/schilderingen.