• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Het regelen van een Chinese uitvaart

Voorouderverering en zielenrust zijn belangrijk in de Chinese gemeenschap.

De Chinese cultuur kent veel uitvaartrituelen en tradities. Zo is wit de kleur van de rouw en zijn de voorouderverering en de zielenrust erg belangrijk. Het brengen van (papieren) offergaven om de overledene van zielenrust te verzekeren, staat centraal tijdens een Chinees afscheid. Weten dat de ziel rust heeft, geeft houvast en helpt bij het herinneren en doorleven na een verlies.

Wij helpen je graag

Wij hebben kennis van en ervaring met het organiseren van een Chinees afscheid. We denken daarom graag mee met de familie en waar mogelijk ondersteunen we bij de uitvaart. Samen met de nabestaanden bespreken we de gebruiken. We zetten hier de belangrijkste rituelen en veel gestelde vragen voor je op een rij. 

Chat met onze medewerkers

Welke rituelen zijn belangrijk tijdens een Chinees afscheid?

De rituelen tijdens een Chinese uitvaart zijn erop gericht om de twee zielen van de overledene, de hun-ziel en de po-ziel, te helpen bij het vinden van rust.

De hun-ziel en po-ziel

De hun-ziel keert direct terug naar het westelijke paradijs en de po-ziel blijft na het overlijden nog even in het lichaam. Door de lichaamsopeningen af te sluiten met stukjes jade, zorgen nabestaanden ervoor dat de po-ziel het lichaam niet te snel verlaat. Dat geeft familie en naasten de kans om offers te brengen zodat deze ziel in vrede afscheid kan nemen en niet achterblijft bij de nabestaanden.

Zeven poorten

Na de dood maakt de ziel een reis van zeven keer zeven dagen, langs zeven hemelen en zeven hellen. Op weg naar totale harmonie, passeert de overledene zeven poorten. Onderweg moet de ziel aan allerlei verplichtingen voldoen. Daarom offeren de familie en naasten eten, geld en kleding die geluk brengen en bescherming bieden. Deze offers worden onder andere gebracht tijdens de vuurdienst die plaatsvindt net voor de uitvaart. 

De rol van de vooroudervereniging

Voorouderverering speelt een belangrijke rol. Bij een overlijden branden nabestaanden wierook en staat er op het thuisaltaar een foto van de overledene met daarbij een lijst van namen van overleden ouders, grootouders en voorouders. Ze geloven in de macht van de voorouders over de mensen op aarde. Maar niet voor alle Chinezen speelt de voorouderverering een even grote rol. Christelijke Chinezen geven hun uitvaart bijvoorbeeld vorm door middel van een traditionele kerkdienst, soms gecombineerd met de eerdergenoemde gebruiken.

Rituele wassing

Een geestelijk leider – dat kan een priester, een monnik of een Feng Shui-meester zijn – begeleidt de familie bij het maken van keuzes. Zo adviseert diegene bijvoorbeeld de tijd en plaats van de dienst en geeft hij raad als het gaat om de ligging van de rustplaats. Samen met de naaste familie wast de geestelijk leider de overledene met bronwater. Na de wassing trekt de oudste zoon de overledene zeven lagen kleding aan. Als de overledene een vrouw is, worden deze rituelen uitgevoerd door vrouwen. Na het wassen en aankleden, komt de overige familie kijken. Bij het sluiten van de kist draait iedereen zich om zodat de geest van de overledene niet bij hen blijft. 

Lievelingseten 

Eten speelt bij een Chinese uitvaart een grote rol. Zo kookt de familie de dag voor de begrafenis het lievelingseten van de overledene. Het gerecht zetten ze op tafel terwijl alle lampen in huis branden. Dit doen ze zodat de geest of ziel van de overledene afscheid kan komen nemen. Pas na de begrafenis, doet de familie het licht weer uit. 

Een rode envelop

Iedereen die aanwezig is bij de dienst krijgt een rode envelop met daarin een snoepje voor geluk, een muntje ter vergoeding voor gemaakte kosten om naar de uitvaart te komen en een rood draadje om te dragen om de pols als teken van rouw. 

 

Na het afscheid

Doordat de dood iets is waar mensen zich onprettig bij kunnen voelen, zijn de tradities gericht op het geven van rust voor zowel de overledene als de nabestaanden. Nabestaanden weten dat ze met de rituelen alles hebben gedaan wat ze konden om de geest van de overledene niet achter te laten blijven op aarde, en pakken met een geruster hart de draad van het leven weer op. 

Om de overledene te herinneren en te eren wordt er thuis een altaar ingericht. Sommige Chinezen staan meerdere keren per jaar en tijdens speciale feestdagen stil bij de mensen die er niet meer zijn. Anderen kiezen ervoor om dit eens per jaar te doen. Tijdens het herdenken, branden de nabestaanden wierook bij het graf en offeren ze kleding, drank en eten. 

 

Wat zijn veel gestelde vragen over een Chinese uitvaart?

Kunnen nabestaanden een vuurdienst houden?

Het is bij de meeste locaties van DELA mogelijk om een vuurdienst te houden. Als het niet bij de dichtstbijzijnde locatie van DELA kan, dan kunnen we altijd uitwijken naar een andere locatie waar wel alle faciliteiten zijn die de rituelen ondersteunen. Tijdens de vuurdienst hebben de nabestaanden alle ruimte om rijkdommen mee te geven naar de geesteswereld. 

Kunnen wij meehelpen met de verzorging? Of dit helemaal zelf doen?
Ja, dat kan. Wij hebben alle faciliteiten voor de wassing. Als de nabestaanden het fijn vinden om dit zelf te doen, dan kan dat. We kunnen ook helpen bij de laatste verzorging of deze geheel uit handen nemen. Meestal helpen we bij de wassing en het verzorgen voor de nabestaanden. Dit omdat de dood iets is waar mensen zich onprettig bij kunnen voelen. We zorgen er dan voor dat mannen worden verzorgd door mannen en vrouwen door vrouwen. Als het wenselijk is, kleden we de overledene aan na de wassing aan in zeven sets kledingstukken voor de reis naar het hiernamaals. 
Zijn er luxere kisten die half open kunnen?
We weten dat er bij een Chinees afscheid vaak een voorkeur is voor een luxere kist van bijvoorbeeld mahonie of eikenhout die half open kan zodat offergaven meegegeven kunnen worden. Wij hebben een ruime keuze aan kisten waar je uit kunt kiezen. 
Kan DELA rekening houden met de dag en het tijdstip van de dienst?
De datum, tijd en plaats van de Chinese begrafenis is belangrijk. Daarom doen we er alles aan om de uitvaart te laten plaatsvinden op de gekozen datum en tijd. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat in Nederland de overledene in principe pas vanaf 36 uur na het overlijden, begraven kan worden. Als het wenselijk is het afscheid eerder plaats te laten vinden, dan kunnen we vervroeging aanvragen. 

Staat je vraag er niet tussen?

Bekijk dan hier alle informatie over het regelen van een uitvaart.