Vergelijken

Met onze spaarverzekering zet je voor de lange termijn geld opzij. Dat kun je ook met een spaarrekening of met een spaardeposito. Wat is nu het verschil tussen een spaarrekening, spaardeposito en onze spaarverzekering?

 

Arrow Tik of voor meer informatie

1. Hoeveel rente krijg ik per jaar?
DELA
spaarverzekering
Spaarrekening dagelijks opvraagbaar
Deposito
2,00%
0,25%*
1,83%**
Dit is een vast rentepercentage per jaar, gedurende de hele looptijd. En geldt voor iedere inleg en het opgebouwde saldo. Rente wordt maandelijks bijgeschreven.
De rente op een dagelijks opvraagbare spaarrekening is variabel en kan op ieder moment door de bank worden aangepast. De rente beweegt vaak mee met de ontwikkelingen op de geldmarkt. Dit rentepercentage geeft de gemiddelde rente weer op een internetspaarrekening bij 4 grote Nederlandse banken: Rabobank, ING, ABN-AMRO en SNS gemeten op 07-03-2019*.
De rente op een spaardeposito wordt bij aanvang bepaald en staat vast tijdens de looptijd van het deposito. De rentevergoeding op nieuwe deposito's beweegt meestal mee met de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt. Het rentepercentage stijgt doorgaans met de looptijd. Dit rentepercentage geeft de gemiddelde rente opbrengst weer van een depositorekening met een looptijd van 10 jaar bij 3 grote Nederlandse banken: ABN, SNS, en Rabobank gemeten op 24-02-2021.
Sluit uitleg
 
2. Kan ik lage bedragen inleggen?
DELA
spaarverzekering
Spaarrekening dagelijks opvraagbaar
Deposito
 
 
 
De minimuminleg is € 10 per keer. Periodiek inleggen kan tot maximaal € 2.400 per jaar. Eenmalig inleggen of bijstorten kan per jaar tot een totaalbedrag van € 12.000 op je polis(sen). DELA kan in de toekomst de mogelijkheid tot bijstorten stopzetten.                                                                                           
Bij een spaarrekening bij een van de 4 grote Nederlandse banken geldt geen minimum en geen maximale inleg. U kunt zowel periodiek, eenmalig geld inleggen of bijstorten. Voor specifieke spaarrekeningen van banken geldt soms wel een verplichte inleg.
U moet bij een deposito vaak een groot bedrag inleggen om mee te kunnen doen. Periodieke stortingen of bijstortingen zijn vaak niet mogelijk. Er zijn enkele deposito's waarbij je wel kunt starten met een lage inleg.
Sluit uitleg
 
3. Kan ik tussentijds geld opnemen?
DELA
spaarverzekering
Spaarrekening dagelijks opvraagbaar
Deposito
 
 
 
U kunt geen geld opnemen. Wel kunt u op ieder moment besluiten de polis stop te zetten. Binnen 10 jaar kost dat € 150. Na 10 jaar zijn er geen afkoopkosten.
Van een spaarrekening met dagelijks opvraagbaar tegoed kan meestal op ieder moment zonder kosten geld worden opgenomen.
Afhankelijk van de voorwaarden zijn er wel of geen mogelijkheden om uw deposito voortijdig te beëindigen. Wellicht alleen in bijzondere omstandigheden. Daarnaast geldt er vaak een boete die je voor het opnemen betaalt. Des te langer het deposito nog doorloopt, hoe hoger de boete die u doorgaans betaalt voor het opnemen.
Sluit uitleg
 
4. Kan ik stoppen?
DELA
spaarverzekering
Spaarrekening dagelijks opvraagbaar
Deposito
 
 
 
Dat kan alleen door uw polis tussentijds te beëindigen. De kosten daarvoor zijn € 150, binnen de looptijd van 10 jaar. Na die 10 jaar zijn er geen afkoopkosten meer.
Meestal geen kosten bij opname of beëindiging.
Soms is eerder beëindigen niet mogelijk of alleen in bijzondere omstandigheden. Meestal geldt er een boeteregeling die afhankelijk is van restant looptijd.
Sluit uitleg
 
6. Geldt het depositogarantiestelsel?
DELA
spaarverzekering
Spaarrekening dagelijks opvraagbaar
Deposito
 
 
 
DELA en de DELA spaarverzekering vallen niet onder het depositogarantiestelsel. DELA is een verzekeraar en geen bank. Meer informatie over de depositogarantieregeling.
Ja, met een maximum van € 100.000 per persoon per bank(entiteit). Let op! Dit geldt voor een spaarrekening onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel.
Ja, met een maximum van € 100.000 per persoon per bank(entiteit). Let op! Dit geldt voor een spaardeposito onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel.
Sluit uitleg
 
7. Hoelang staat mijn geld vast?
DELA
spaarverzekering
Spaarrekening dagelijks opvraagbaar
Deposito
10 jaar
n.v.t.
vanaf 1 maand
Je geld staat vast voor minimaal 10 jaar en maximaal 30 jaar.
Niet van toepassing
Voor de periode die u afspreekt (vanaf 1 maand).
Sluit uitleg
 
8. Hoe werkt het?
DELA
spaarverzekering
Spaarrekening dagelijks opvraagbaar
Deposito
Lees meer
Lees meer
Lees meer

Bij een spaarverzekering van DELA leg je eenmalig of periodiek (bijv. maandelijks) een bedrag in. U kunt ook kiezen voor zowel periodiek als eenmalig en u kunt aanvullende stortingen doen. De minimuminleg is € 10 per keer. Periodiek inleggen kan tot maximaal € 2.400 per jaar. Eenmalig inleggen of bijstorten kan per jaar tot een totaalbedrag van € 12.000 op je polis(sen). DELA kan in de toekomst de mogelijkheid tot bijstorten stopzetten. Lees meer informatie over inleggen. Over uw inleg en saldo ontvangt u een vaste rente van 2,00%. Omdat het een spaarverzekering is, keren wij bij overlijden van de verzekerde het saldo uit plus 10% en dan eindigt de verzekering. Op einddatum - na ten minste 10 jaar - komt de gegarandeerde uitkering vrij. U kunt uw spaarverzekering tussentijds beëindigen. De kosten daarvoor zijn € 150, binnen de looptijd van 10 jaar. Na die 10 jaar zijn er geen afkoopkosten meer.

Het CoöperatiespaarPlan valt voor de belastingen in belastingbox 3 van 'sparen en beleggen'. Of je belasting moet betalen hangt af van de hoogte van je vermogen in box 3 en waar het uit bestaat. In 2023 is de vrijstelling €  57.000 per persoon en € 114.000 samen voor fiscale partners. Je betaalt hierover dan geen belasting. Is je vermogen hoger dan de vrijstelling (€ 57.000/€ 114.000), dan betaal je wel belasting over het deel dat hoger is dan de vrijstelling. Het CoöperatiespaarPlan valt in de categorie beleggingen/ andere bezittingen. Dat betekent dat de Belastingdienst rekening houdt met een fictief rendement van 6,17%.

U opent een spaarrekening bij de bank van uw keuze. Voor een spaarrekening met een dagelijks opvraagbaar tegoed geldt bijna altijd een variabele rente. Dit betekent dat de bank de rente op ieder moment kan aanpassen. Meestal worden er geen voorwaarden gesteld aan de hoogte van uw inleg. Daarnaast kunt u vrij beschikken over het spaarsaldo, zonder kosten. De rente is doorgaans lager dan op een spaardeposito of spaarverzekering.
U opent een spaardeposito bij de bank van uw keuze. De rente op een spaardeposito wordt bij aanvang bepaald en staat vast tijdens de looptijd van het deposito. Vaak moet u een hoger bedrag storten in uw deposito en kunt u tussentijds niet bijstorten. Tussentijds opnemen kan soms alleen in bijzondere omstandigheden. Bijna altijd geldt er een boete bij voortijdige beëindiging. Daar tegenover staat dat de depositorente vaak hoger is dan op een dagelijks opvraagbare spaarrekening.
Sluit uitleg
 
 

* De gemiddelde rente dagelijks opvraagbaar bij 4 grote Nederlandse banken per 19-12-2022 bij een saldo tot € 10.000.

** De gemiddelde rente op een 10-jaars deposito bij 3 grote Nederlandse banken per 19-12-2022.

Voordelen
Feiten op een rij

Daarom de spaarverzekering van DELA

 • Vaste rente van 2,00%.
 • Voor de lange termijn, minimaal 10 jaar, maximaal 30 jaar.
 • Tussentijds opnemen is niet mogelijk. Beëindiging binnen 10 jaar kost € 150.
 • Minimuminleg is € 10 per keer.
 • Periodiek inleggen kan tot maximaal € 2.400 per jaar.
 • Eenmalig inleggen of bijstorten kan per jaar tot een totaalbedrag van € 12.000 op je polis(sen). DELA kan in de toekomst de mogelijkheid tot bijstorten stopzetten. Lees verder.
 • Extra uitkering van 10% van het tot dan toe opgebouwde saldo, bij overlijden voor het einde van de looptijd.
 • Het DELA CoöperatiespaarPlan valt niet onder het depositogarantiestelsel.

Kenmerken van het DELA CoöperatiespaarPlan

Wat is het DELA CoöperatiespaarPlan? 

Met het DELA CoöperatiespaarPlan zet je al geld opzij vanaf een klein bedrag per maand voor een doel op langere termijn. Stortingen bij aanvang of tussentijds zijn ook mogelijk binnen de voorwaarden die gelden. Je bepaalt zelf hoe vaak en hoeveel geld je opzijzet.

Voor wie?
 • Je kunt een spaarverzekering afsluiten voor jezelf, voor je kind of voor je kleinkind.
 • De persoon die als verzekerde op de polis staat, moet op de einddatum van de spaarverzekering jonger dan 75 jaar zijn. Bij een minimale looptijd van de spaarverzekering van 10 jaar kun je dus tot uiterlijk 1 dag vóór je 65ste verjaardag als verzekerde op de polis worden aangemeld. Omdat we rekening houden met een verwerkingstijd adviseren we de spaarverzekering aan te vragen minimaal 2 weken voordat je 65 jaar wordt.
 • Er zijn verschillende rollen bij een spaarverzekering. Lees meer informatie over wie de verzekerde en verzekeringsnemer is en wat de mogelijkheden zijn.
Voorwaarden Algemene Voorwaarden DELA CoöperatiespaarPlan.pdf

Wanneer kan DELA de voorwaarden veranderen?

DELA mag de voorwaarden veranderen. Klik hier voor meer informatie.
Brochure Brochure DELA CoöperatiespaarPlan.pdf
Vaste rente van 2,00%

Het gaat om geld dat je minimaal de komende 10 jaar niet nodig hebt. Doordat je je geld zolang wegzet, kunnen wij je de vaste rente bieden van 2,00%.

Wat is het verzekeringsdeel?

Een spaarverzekering is een combinatie van geld opzijzetten en verzekeren. Het verzekeringsdeel dekt een overlijdensrisico. Dit houdt in dat als de verzekerde overlijdt vóór het einde van de looptijd van de verzekering, degene voor wie je geld opzijzet het tot dan toe opgebouwde bedrag plus 10% extra ontvangt.

Om deze 10% extra uit te keren, berekenen we per jaar een risicopremie van 0,06% over het saldo. Je hoeft deze risicopremie niet apart te betalen. Om ervoor te zorgen dat je 2,00% netto rente per jaar overhoudt, krijgt je van DELA namelijk een bruto rente van 2,06%.

Minimuminleg De minimum inleg is € 10 per keer.
Maximuminleg

Periodiek inleggen kan tot maximaal:

 • € 200 per maand
 • € 600 per kwartaal
 • € 1.200 per halfjaar
 • € 2.400 per jaar

Eenmalig inleggen of bijstorten kan per jaar tot een totaalbedrag van € 12.000 op je polis(sen). DELA kan in de toekomst de mogelijkheid tot bijstorten stopzetten. Lees meer informatie over inleggen.

Inleg wijzigen  Je kunt je periodieke inleg wijzigen. Je bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak je wilt inleggen. 
Looptijd  Je kiest zelf de looptijd van de spaarverzekering. De minimale looptijd is 10 jaar, de maximale looptijd is 30 jaar.
Geld opnemen  Tussentijds geld opnemen kan niet. Je kunt wel je verzekering beëindigen. Dan ontvang je het saldo in de verzekering min afkoopkosten van € 150. Bij een beëindiging na 10 jaar, keren wij het volledige saldo uit zonder afkoopkosten. 
Verzekering beëindigen 

Wil je jouw spaarverzekering beëindigen binnen tien jaar na de begindatum? Dan betaal je € 150 aan kosten. Deze houden wij in op het saldo. Na tien jaar kun je beëindigen zonder kosten. Wij maken het saldo over.

Om de spaarverzekering te beëindigen ga je naar Mijn DELA. Hier kies je de optie: wijzig mijn spaarverzekering. En vervolgens kies je: polis beëindigen. Je geeft dan zelf aan per welke datum je de polis wilt beëindigen. Je kunt ook bellen naar onze Klantenservice op telefoonnummer 040 260 15 00. De Klantenservice is bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 en 20.00 uur.

Afhandeling van de verzekering na overlijden Lees meer informatie over wat er gebeurt met de spaarverzekering in geval van overlijden voordat het einde van de looptijd is bereikt.
Wanneer niet geschikt voor jou?
 • De spaarverzekering van DELA is niet geschikt voor jou als je denkt het geld binnen 10 jaar nodig te hebben.
 • Het DELA CoöperatiespaarPlan is niet geschikt als buffer voor onvoorziene uitgaven. Het is een spaarverzekering voor de lange termijn.
 • Het DELA CoöperatiespaarPlan is ook niet geschikt als je een groot bedrag in één keer voor langere tijd vast kunt zetten.
Advies- en distributiekosten

Wanneer je de spaarverzekering direct bij ons afsluit gelden de advies- en/of distributiekosten uit ons Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen. Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van een verzekeringsaanvraag. Sluit je de verzekering online af? Dan betaal je € 19,20 distributiekosten.

Ga je naar je financieel adviseur of tussenpersoon? Dan zal deze de kosten van zijn dienstverlening vooraf duidelijk maken en reken je direct met hem af.

Aanvullende informatie

 

Alle documenten rondom het DELA CoöperatiespaarPlan verzameld.


Het CoöperatiespaarPlan en de belastingen

Wanneer je de belastingaangifte invult, moet je aangeven wat de waarde is van je bezittingen. De waarde van het CoöperatiespaarPlan hoort hier ook bij. Dit geldt voor de persoon op wiens naam de verzekering staat. Zet je samen geld opzij dan geldt dit ieder voor de helft.

Vrijgesteld bedrag

Een volwassene heeft in 2019 een vrijstelling van € 30.360. Fiscale partners mogen elkaars vrijstelling gebruiken, dus samen € 60.720. Als je vermogen hoger is dan dit bedrag, dan betaal je daar jaarlijks vermogensrendementsheffing over. 
Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van de waarde boven de vrijstelling:
-              0,582% over de eerste € 71.650 
-              1,335% over de waarde vanaf € 71.651 tot en met € 989.736 
-              1,680% over de waarde vanaf € 989.737 

Schenkbelasting

Zet je voor iemand anders geld opzij met het DELA CoöperatiespaarPlan? Dan moet je rekening houden met de regels over schenkbelasting:

 • Ouders mogen hun kind in 2019 € 5.428 schenken zonder dat dit gevolgen heeft voor de schenkbelasting.
 • Grootouders mogen hun kleinkind in 2019 € 2.173 schenken zonder dat dit gevolgen heeft voor de schenkbelasting.

Kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst of bel de BelastingTelefoon via 0800 0543. Je kunt ook contact opnemen met de DELA VoorelkaarDesk. Onze medewerkers geven graag begrijpelijke informatie over schenken en belasting.

 

Wat is het verschil met een spaarrekening of deposito?

Het verschil tussen een spaardeposito en spaarverzekering

Met depositosparen bij een bank heb je door de vaste rente meer zekerheid over wat je inleg opbrengt. Je moet wel vaak hoge bedragen inleggen om mee te kunnen doen en ook de rentes zijn momenteel laag.

 • Onze spaarverzekering kent een lage minimuminleg en jij bepaalt zelf hoe vaak je geld opzijzet. Wil je meerdere polissen afsluiten? Dan moet je dit bedrag verdelen over je polissen.

Tussentijds geld opnemen

Bij een deposito kan tussentijds geld opnemen niet of hier zijn kosten aan verbonden die vooraf niet duidelijk en/of hoog zijn.

 • Tussentijds geld opnemen kan ook niet bij onze spaarverzekering. Wil je stoppen met het DELA CoöperatiespaarPlan binnen tien jaar? Dan betaal je € 150 afkoopkosten. Na tien jaar kun je stoppen zonder afkoopkosten.

Extra uitkering bij overlijden voor einddatum

Onze spaarverzekering geeft een extra uitkering bij overlijden voor de einddatum. Bij een deposito is dit niet het geval.

 • Als de verzekerde overlijdt voor het einde van de looptijd ontvangt degene voor wie je opzijzet het saldo plus 10 procent.

Depositogarantiestelsel

Coöperatie DELA valt niet onder het depositogarantiestelsel.

Het verschil tussen een spaarrekening en spaarverzekering

Bij een spaarrekening met dagelijks opvraagbaar tegoed kun je meestal kosteloos geld storten en opnemen. En je krijgt een variabele rente die op dit moment laag is. Bij een variabele rente weet je nooit zeker wat het eindbedrag zal zijn.

 • Bij DELA krijg je een vaste rente van 2,00% per jaar. Je weet dus bij de start al wat het gegarandeerde eindbedrag op de afgesproken looptijd is.
 • Je sluit onze spaarverzekering af voor minimaal tien jaar en maximaal 30 jaar. Wil je stoppen binnen tien jaar? Dan betaal je € 150 afkoopkosten. Na tien jaar kun je stoppen zonder afkoopkosten. Als je denkt dat je tussentijds het geld nodig hebt, dan is deze spaarverzekering dus niet geschikt voor jou.

Extra uitkering bij overlijden voor einddatum

 • Als de verzekerde overlijdt voor het einde van de looptijd ontvangt degene voor wie je geld opzijzet het saldo plus 10 procent.

Depositogarantiestelsel

Coöperatie DELA valt niet onder het depositogarantiestelsel.

 • 040 260 15 00 Bereikbaar van ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.
 • 040 260 15 00 Bereikbaar van ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.

Chat met onze medewerkers

Chat met onze medewerkers