• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Grenswaarden gevaarlijke stoffen tijdens lichte balseming (thanatopraxie) niet overschreden

DELA is blij dat onderzoek aantoont dat gevaren meevallen en bekijkt op welke wijze zij de behandeling kan blijven aanbieden

9 juli 2021

Uit een vervolgonderzoek dat DELA heeft laten doen naar de vraag hoeveel gevaarlijke stoffen er nu daadwerkelijk vrijkomen tijdens een lichte balseming, blijkt dat er sprake is van een lage blootstelling aan de gevaarlijke stof formaldehyde. Hierbij wordt geen grenswaarde overschreden.

DELA liet dit onderzoek uitvoeren omdat eerder onderzoek uitwees dat mogelijk de gezondheid en veiligheid van medewerkers in het geding was bij lichte balseming. DELA vindt lichte balseming nog altijd een mooi alternatief bij thuisopbaring, maar zal de behandelingen op haar eigen locaties niet hervatten omdat er uit voorzorg aanvullende maatregelen nodig zijn. Deze (vereiste) maatregelen laat DELA graag aan gespecialiseerde bedrijven over. DELA bekijkt nog op welke manier lichte balseming nog aangeboden kan worden aan haar leden en niet-leden. 
 

Stoffenmanager

Jack van der Putten, directeur uitvaartdiensten bij coöperatie DELA: “Ik ben blij dat de uitkomsten van het eerste onderzoek niet worden bevestigd en dat de grenswaarden niet worden overschredenWe vonden de risico’s die mensen op basis van dit eerste onderzoek zouden lopen niet acceptabel. Veiligheid staat bij ons voorop. Dat het nu blijkt mee te vallen, is goed nieuws. Maar formaldehyde is en blijft een stof die geclassificeerd wordt als kankerverwekkend.” 

In het eerste onderzoek zijn blootstellingsbeoordelingen aan gevaarlijke stoffen uitgevoerd met het model Stoffenmanager. Dit is binnen de ARBOwet en Integrale Veiligheidskunde een bekende en gerenommeerde onderzoeksmethode. In dit model worden veiligheidsfactoren gebruikt, waarbij voor een voorzichtige benadering wordt gekozen. Als met behulp van Stoffenmanager de berekende blootstelling onder de grenswaarde is, dan zal dat in de praktijk ook zijn. Als de modelberekening tot een blootstelling boven de grenswaarde leidt, vraagt dit om nader onderzoek, bijvoorbeeld door de daadwerkelijke blootstelling in de praktijk te meten. Om die reden liet DELA een vervolgonderzoek uitvoeren.

 

Ondersteuning zoektocht alternatieve middelen

De beslissing die DELA dit voorjaar nam om tijdelijk te stoppen zorgde voor discussie in de uitvaartwereld. Jack van de Putten: “We begrijpen dat onze beslissing om tijdelijk te stoppen voor anderen onverwachts was. Daarom hebben we vaart gezet achter het vervolgonderzoek en zijn we in gesprek gegaan met de experts binnen en buiten DELA.” DELA benadrukt dat lichte balseming een mooie en betekenisvolle vorm is van opbaring. De overledene ziet er vaak natuurlijker uit en omdat het lichaam niet koud aanvoelt, ervaren de nabestaanden dat ze hun dierbare nog even dichtbij zich hebben. De mooie herinneringen die dan ontstaan worden nog lang gekoesterd. DELA blijft daarom actief meewerken aan de zoektocht naar alternatieven voor formaldehyde. Initiatieven om formaldehyde vrije vloeistoffen voor thanatopraxie te ontwikkelen kunnen op de steun van DELA rekenen.

 

Laatste nieuws

 • sep
  13
  2022

  DELA - in gesprek met

  DELA staat voor solidariteit. Wij zijn opgericht vanuit de kracht van het collectief en de gedachte dat we zorgen voor elkaar. Dit betekent ook bijdragen aan een betere wereld. Dat doen we met onze uitvaarten en met onze beleggingen. In totaal beleggen we zo’n 9 miljard euro. We doen er alles aan om in 2030 de CO2-uitstoot van onze beleggingen te halveren. Om te kijken of we op de goede weg zijn en om te leren, gaan we bij DELA graag in gesprek met experts.

 • sep
  9
  2022

  Vermindering van zo’n 60m3 gas per crematie

  Crematorium Baexem vervangt gasoven voor elektrische variant

  Crematorium Midden-Limburg in Baexem start op 19 september met de vervanging van de gasgestookte crematieoven voor een elektrische variant. Die vervanging is onderdeel van een grotere vernieuwing van de DELA-uitvaartlocatie aan de Kasteelweg.

 • aug
  28
  2022

  Grootste uitvaartverzorger gaat duurzame ‘paddenstoelenkist’ aanbieden

  ‘Levende doodskist’ nu ook geschikt voor crematies

  Uitvaartverzorger- en verzekeraar coöperatie DELA neemt de levende uitvaartkist van Loop Biotech op in haar assortiment. Met zo’n 4 miljoen verzekerden en jaarlijks ruim 40.000 uitvaarten is DELA de grootste uitvaartverzorger van Nederland. De Living Cocoon is sinds twee jaar op de markt, waarbij deze tot nu toe vooral werd ingezet bij (natuur)begrafenissen. Onlangs is de Living Cocoon ook goedgekeurd voor crematies, waardoor de levende kist nu voor een groter publiek beschikbaar is.

 • aug
  26
  2022

  Dienstverlening verhuist naar nabijgelegen locaties

  DELA sluit uitvaartcentrum in Apeldoorn

  Coöperatie DELA sluit op 1 september het Boxtart uitvaartcentrum aan de Van der Houven van Oordtlaan in Apeldoorn. Het pand moet verbouwd worden om te blijven voldoen aan bijvoorbeeld ARBO-regelgeving, maar dat is te duur gebleken voor het Rijksmonument. Het pand is nu verkocht.