• Klantenservice 040 260 16 36 Ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.

Een islamitische uitvaart

 • DELA is een coöperatie: we geloven dat we er zijn voor elkaar
 • We hebben geen winstdoel
 • Betrouwbare landelijke verzekeraar én uitvaartverzorger

Een islamitische uitvaart bij DELA

Onze uitvaartverzorgers hebben specialistische kennis van een islamitisch afscheid. Zij helpen je familie bij het regelen van een islamitische begrafenis in Nederland. Waarom kies je voor DELA?

 • Je krijgt een uitvaart volgens islamitische richtlijnen, zoals de Ghusl (wassing), Djanazah (gebed) en Sadaqa (receptie)
 • Wij werken samen met begraafplaatsen met eeuwige grafrust
 • Wij hebben jarenlange ervaring in het verzorgen van islamitische uitvaarten
 • Onze uitvaartspecialisten werken samen met moskeeën en imams om de kwaliteit van de islamitische uitvaart hoog te houden
 • Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar voor een snelle uitvaart

Uitvaartverzekering

Met het DELA UitvaartPlan, de uitvaartverzekering van DELA, regel je nu dat later alles goed geregeld is.

Direct een uitvaart regelen

In korte tijd moet er veel geregeld worden. Onze uitvaartspecialisten staan voor je familie klaar om direct te helpen bij het regelen van een islamitische uitvaart.

Een islamitische begrafenis regelen bij DELA

Een islamitische begrafenis regelen, hoe doe je dat? Het is belangrijk om te weten wat er bij het organiseren van een afscheid komt kijken. Want in korte tijd moet er veel geregeld worden. Om je te helpen hebben wij een stappenplan gemaakt voor het regelen van een islamitische uitvaart. Een van onze uitvaartverzorgers:

 • neemt contact op met jouw moskee voor het regelen van de uitvaart.
 • regelt het vervoer van je dierbare naar een van onze uitvaartcentra of een andere locatie naar wens. Hier vindt de rituele wassing plaats door familie en medegelovigen. Daarna wordt je dierbare in een linnen of katoen kafan (lijkwade) gewikkeld en in de uitvaartkist naar de moskee gebracht voor het Djanazah-gebed.
 • luistert naar de uitvaartwensen en helpt, samen met de imam, je familie bij het maken van keuzes. Tijdens het regelen van de begrafenis houden wij ons aan de islamitische richtlijnen.
 • regelt de aangifte van overlijden en de overlijdensakte bij de gemeente.
 • helpt je familie bij het regelen van een (islamitische) begraafplaats met eeuwige grafrust.
 • regelt op de dag van de begrafenis het vervoer van je dierbare naar de begraafplaats.
 • zorgt, samen met de imam, dat alles op de dag van het afscheid goed verloopt. De imam voert de juiste islamitische rituelen uit. Lees meer over de rituelen bij een islamitische uitvaart.

Na de uitvaart staan onze coöperatieconsultenten voor je familie klaar met nabestaandenzorg. Zij helpen bij het regelen van praktische, financiële, juridische en administratieve dingen.

Het DELA UitvaartPlan, onze uitvaartverzekering voor jou

 • Onze uitvaartspecialisten helpen je familie bij het regelen van een islamitische uitvaart
 • Geen zorgen over hoge uitvaartkosten voor je familie
 • Onze uitvaartverzekering kun je eenvoudig aanpassen aan je uitvaartwensen
Meer informatie

Hoeveel moet ik verzekeren?

Hoeveel je moet verzekeren is afhankelijk van je wensen. We hebben de meest voorkomende kosten voor je op een rijtje gezet. Let op! Dit zijn gemiddelde kosten.

Bekijk de kosten van een islamitische begrafenis

 

Rituelen

Tegenwoordig kiezen steeds meer moslims voor een islamitische begrafenis in Nederland. Hierdoor kunnen meerdere familieleden afscheid nemen van hun dierbare en is de begraafplaats dicht bij de familie. Een islamitische begraafplaats met eeuwig grafrust is een belangrijke wens. Welke rituelen zijn nog meer belangrijk?

Meer informatie

Onze uitvaartverzekering in het kort

Voor een klein bedrag per maand heeft je familie geen zorgen over hoge uitvaartkosten. En helpt onze uitvaartverzorger, samen met een moskee en imam, bij het regelen van een compleet verzorgde uitvaart. We leggen je graag alles uit over onze verzekering.

Lees meer over onze uitvaartverzekering

Direct je premie berekenen

Ben je benieuwd welke premie je betaalt voor een uitvaartverzekering? We helpen je graag met het kiezen van een uitvaartverzekering die het beste bij jouw uitvaartwensen past. 

Je verzekering samenstellen

'De website is makkelijk en duidelijk. Ik heb ook nog even telefonisch contact gehad waarbij ik erg vriendelijk ben geholpen en mijn vragen zijn beantwoord.'

- Achmed

 

Begraven in Marokko of in Nederland?

Nordin is geboren en getogen in Nederland, maar zijn ouders komen allebei uit Marokko. Beide landen en culturen spelen een belangrijke rol in zijn leven. Hij combineert ze heel natuurlijk en vindt het waardevol en rijk om ‘uit twee werelden’ te komen. Maar wat als hij later komt te overlijden? Kiest hij dan voor het familiegraf in Marokko, bij zijn ouders en grootouders? Of blijft hij in Nederland, bij zijn vrouw, kinderen en andere familieleden?

Lees over de keuze van Nordin

Mohammed kiest voor een islamitische uitvaart bij DELA

Mohammed heeft een uitvaartverzekering bij DELA. Hij vindt het belangrijk dat zijn familie ontzorgd wordt. 'Als ik of mijn vrouw komt te overlijden, dan wil ik niet dat de achterblijver zich druk moet maken over dingen als: hoe ga ik dit regelen, hoe ga ik dat regelen? Het geloof geeft duidelijke richtlijnen hoe een islamitische begrafenis eruit moet zien. De optie van de islamitische uitvaart spreekt me erg aan en valt samen met mijn zoektocht binnen het geloof.'

Lees waarom van Mohammed kiest voor een islamitisch uitvaart bij DELA

Sharida regelt de islamitische uitvaart zoals haar moeder het gewild had

Sharida wist dat haar moeder graag een islamitische begrafenis wilde. Maar wat het precies inhield wist ze niet. ‘Ik weet niet welke rituelen en gebruiken bij een islamitisch afscheid horen. Gelukkig stond ik er niet alleen voor en hielpen uitvaartverzorger Marjolein, de imam en zijn dochter Nazma met het regelen van een uitvaart waarin ruimte was voor traditionele islamitische rituelen én de wensen van mij en mijn familie.'

Bekijk de video en lees het ervaringsverhaal van Sharida

Veelgestelde vragen islamitische begrafenis

Betaalt DELA mee aan eeuwige grafrust?

Bij de geldverzekering kan je familie het geld gebruiken naar eigen inzicht, dus ook voor een eeuwig graf.
Bij de dienstenverzekering vergoedt DELA de grafrechten van het eenvoudigste graftype in de eigen woonplaats. De meerkosten zijn voor eigen rekening, bijvoorbeeld voor een graf voor onbepaalde tijd of voor een graf in een andere plaats.

Waar kan ik begraven worden in Nederland?

Een eeuwig graf kopen kan op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Wel zijn er ongeveer 100 begraafplaatsen in Nederland met een islamitisch gedeelte. De bekendste begraafplaatsen zijn in Zuidlaren, Almere, Utrecht, Den Haag en Rotterdam.

Houd er wel rekening mee dat het hier meestal gaat om tijdelijke graven. Je familie moet zelf het graf verlengen na de eerste periode. Een eigen graf kost vaak meer dan een algemeen graf.

Kan mijn familie zelf een begraafplaats kiezen?

In Nederland is dit mogelijk, of de kosten hiervan volledig worden vergoed hangt af van wat er is verzekerd.

In het buitenland is het meestal ook mogelijk een eigen begraafplaats te kiezen, dit is wel afhankelijk van het land, de plaats en de plaatselijke regels.

Is begraven binnen 24 uur mogelijk bij DELA?

Ja, meestal is begraven binnen 24 uur mogelijk. In geval van een zon- of feestdag kan opbaren toch nodig zijn.

Ik ben zwanger, is mijn kindje meeverzekerd?

Ja, wanneer wij de uitvaart mogen verzorgen, is je baby automatisch meeverzekerd voor de basisdiensten. Ook bij minder dan 24 weken zwangerschap en tot 60 dagen na de bevalling. Vanaf de geboorte kun je een geldverzekering of dienstenverzekering voor je kindje afsluiten. Voor kinderen betaal je een voordelige kinderpremie.

Wie begeleidt de islamitische uitvaart?

Onze ervaren uitvaartspecialisten begeleiden de uitvaart. Zij werken samen met verschillende imams en moskeeën, zodat de uitvaart volgens de tradities en rituelen uitgevoerd wordt. De imam verzorgt de rituelen.

Doet een imam het gebed of doet iemand anders dit?

De imam of een van de zonen van de overledene doet het gebed.

Worden de kosten voor begraven in het buitenland volledig vergoed?

Bij de geldverzekering kan je familie het geld gebruiken naar eigen inzicht, dus ook voor een begrafenis in het buitenland.
Heb je een dienstenverzekering en kiest je familie ervoor de begrafenis niet in Nederland te doen maar in het buitenland? Dan keren wij een vast bedrag uit. Bovendien zit er bij de dienstenverzekering altijd een geldbedrag. Je kiest zelf de hoogte van dit bedrag. Je familie kan dit geld gebruiken waarvoor ze willen, bijvoorbeeld voor overbrenging naar het buitenland. Lees meer over de kosten van een islamitische begrafenis.

Hoe zit het precies met vervoer in binnen- en buitenland?

Vervoer binnen Nederland
DELA vergoedt vervoer binnen de eigen woonplaats. Voor vervoer naar een andere plaats gelden meerkosten.

Vervoer van het buitenland naar Nederland
Bij de geldverzekering of als je langer dan twee maanden in het buitenland  was, betaalt je familie de vervoerskosten zelf. Zij kunnen het verzekeringsgeld hiervoor gebruiken.
Bij de dienstenverzekering is vervoer van het buitenland naar Nederland (repatriëring) meeverzekerd als je korter dan twee maanden in het buitenland was. Ook mag er geen sprake zijn van een negatief reisadvies.

Vervoer van Nederland naar het buitenland
Voor vervoer van Nederland naar het buitenland geldt zowel voor de geldverzekering als voor de dienstenverzekering dat het vervoer op eigen kosten is. 
Bij de geldverzekering kan je familie het verzekeringsgeld hiervoor gebruiken. Bij de dienstenverzekering hoort ook een klein geldbedrag. Je familie kan dit geld gebruiken waarvoor ze willen, dus ook voor vervoer naar het buitenland.

Stel dat er in mijn woonplaats geen islamitische begraafplaats is, wat gebeurt er dan?

Wij werken met veel islamitische begraafplaatsen samen. Is er geen islamitische begraafplaats in jouw woonplaats? Dan zoeken we naar een andere islamitische begraafplaats verder weg. Het kan zijn dat hier extra kosten bij komen kijken.

Welke moskeeën zijn bij DELA aangesloten?

Wij werken samen met moskeeën in heel het land. Werken we nog niet met jouw moskee samen? Geen probleem, onze uitvaartverzorger neemt contact op met jouw eigen moskee voor het regelen van de uitvaart.

Is begraven in een kafan (islamitische lijkwade) in Nederland mogelijk?

Ja, dat is mogelijk. Wij hebben meerdere kafans (islamitische lijkwades) in ons assortiment. Bijvoorbeeld van linnen of katoen. Zowel vervoeren als begraven kan in een kafan.

Kan mijn familie zelf de ruimte kiezen voor de wassing?

Ja, dat kan. Houd er wel rekening mee dat aan sommige ruimtes kosten zijn verbonden. Verzorging in de moskee is normaal gesproken gratis. Voor een mortuarium in bijvoorbeeld een ziekenhuis moet vrijwel altijd worden bijbetaald. Wassing in een ruimte van DELA kan ook. Hier zitten wel meerkosten aan, omdat een traditionele islamitische wassing langer duurt dan een standaard verzorging.

Is er op de dag van begraven een locatie waar nabestaanden samen kunnen eten?

Ja, dit kan bij de nabestaanden thuis of op een andere locatie, zoals in een aula van DELA. Je kunt ook zelf een zaal of andere locatie huren. Je kunt zelfgemaakt (warm) eten en drinken meenemen.

De islamitische uitvaartverzekering is waardevast. Wat houdt dat in?

Waardevast houdt in dat de waarde van je verzekering automatisch meestijgt als de uitvaartkosten in Nederland stijgen. Voor een islamitische begrafenis die nu bijvoorbeeld € 8.000 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 15.700*. De premie passen we hier jaarlijks op aan. Dankzij onze winstdeling houden we de premiestijging beperkt. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je je nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

* Toekomstige uitvaartkosten gebaseerd op een jaarlijkse stijging van 2,28%. Dit is de gemiddelde stijging van de uitvaartkosten bij DELA in de afgelopen 10 jaar.

Wat is winstdeling?
Wij hebben geen winstoogmerk. Winst die wij maken delen wij met onze leden. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Je ontvangt de winstdeling in je DELA UitvaartPlan. Hiermee beperkt DELA de premiestijging die nodig is om de uitvaartverzekering waardevast te houden. Tijdens de looptijd van je uitvaartverzekering betaal je minder premie dan dat de uitvaart uiteindelijk waard is. Lees meer over de gedragslijn winstdeling.

Hulp nodig? Stel je vraag aan onze klantenservice

Uitvaartverzekering

Met het DELA UitvaartPlan, de uitvaartverzekering van DELA, regel je nu dat later alles goed geregeld is.

Direct een uitvaart regelen

In korte tijd moet er veel geregeld worden. Onze uitvaartspecialisten staan voor je familie klaar om direct te helpen bij het regelen van een islamitische uitvaart.