• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Alles rondom de uitvaart

Afscheid nemen is meestal ver weg en soms ineens dichtbij. Wanneer een dierbare overlijdt komt er veel op je af. Emotioneel gezien, maar vaak ook op praktisch vlak. Van de bloemen en de rouwkaarten tot de invulling van uitvaartdienst. Heb jij al nagedacht hoe je afscheid wil nemen? Laat je inspireren door verhalen over uitvaarten en over uitvaartwensen zoals muziek, uitvaartvervoer, duurzaamheid en de laatste verzorging. Kortom alles rondom de uitvaart.

‘De lichtheid van kinderen, helpt volwassenen tijdens het afscheid.’

Uitvaartverzorger Michelle spreekt in de commercial Chiara bemoedigend toe, die gaat zingen voor haar oma. In de dagelijkse praktijk heeft Michelle veel aandacht voor kinderen bij een uitvaart. ‘Ik probeer me te verplaatsen in hoe spannend het voor ze moet zijn.'

'Als iemand jong overlijdt, ligt de emotie hoger.'

Als iemand jong overlijdt is er vaak boosheid omdat het zo oneerlijk voelt. Het is dan haast nóg belangrijker dat nabestaanden iets kunnen bijdragen aan het afscheid. Zoals het dragen van de kist.

‘Ik maak met nabestaanden een beginnetje voor de jaren die nog gaan komen.’

In onze commercial staat uitvaartverzorger Joy, Frans van 90 bij. Mensen die na lange tijd hun levenspartner verliezen, staan er opeens alleen voor. Joy is op zulke momenten al bezig met het leven na de ceremonie. ‘Ik probeer haakjes te maken voor ná de uitvaart.'

Omdat elk leven oneindig aandacht verdient

Onze mensen maken elke dag de meest ontroerende situaties mee. Bekijk hier echte verhalen van onze mensen en ervaar wat oneindig aandacht betekent voor nabestaanden.

'Vanuit verbinding kan ik het beste afscheid regelen.'

Kunnen inspelen op spontane momenten en tot in de kleinste details een waardig afscheid regelen. Dat zijn voor Gert twee belangrijke onderdelen van zijn werk als uitvaartverzorger.

‘Mensen zwaaien hun dierbare echt uit.’

'Wij zijn de eerste mensen van DELA die nabestaanden ontmoeten. Na de kennismaking bespreken we de opties voor de thuisopbaring of overbrenging.'

‘Tijdens het regelgesprek zijn mensen blij met de rust die ik meebreng.’

Uitvaartverzorger Tom betrekt iedereen bij het regelgesprek, met oog voor welke nabestaanden de grootste rol in iemands leven hebben gespeeld. In onze commercial gaat hij even naast een weduwe zitten, die zich afzijdig houdt van het regelgesprek.

Gratis tijdschrift LATER aanvragen

Het tijdschrift LATER staat boordevol met interessante verhalen over… later. We geven je graag dit tijdschrift cadeau.

Vijf misverstanden over afscheid nemen

Over afscheid nemen bestaan veel misverstanden. Bestaat een uitvaart uit alleen standaardonderdelen bijvoorbeeld? En is een duurzame uitvaart altijd duur?

Na een ongeluk tóch afscheid kunnen nemen.

Miranda maakt het haar missie om het onmogelijke, mogelijk te maken. ‘Als iemand de deur uitstapt en niet meer terugkomt, dan zien we vaak ongeloof. Dat is heel onwerkelijk. Daarom doen we er alles aan om mensen afscheid te kunnen laten nemen, al is het maar voor een stukje.’

8 tips voor een warm & persoonlijk afscheid

Hoe regel je een afscheid als er geen wensen vastgelegd zijn? We geven je graag 8 tips die helpen bij het regelen van een warm en persoonlijk afscheid.

Lennie durfde uiteindelijk te helpen bij het verzorgen van haar overleden opa.

Toen Lennie aankwam bij het huis van haar overleden opa, vroeg ze zich af of ze hem nog wel wilde zien. Gelukkig was onze collega Judith van Overbrenging & Verzorging er om haar op te vangen.

Mee naar de ovenruimte

Steeds meer nabestaanden kiezen ervoor om hun overleden dierbare te begeleiden tot aan de crematieoven. Allround medewerker Richard staat op dit bijzondere moment voor ze klaar. Hij zorgt daarbij voor een persoonlijke sfeer en geeft ruimte aan alle emoties.

Altijd klaarstaan voor de gasten

Allround medewerker Mascha ziet vaak ontlading bij de gasten na de ceremonie. ‘Voor mij is het belangrijk om in te schatten wat ze dan nodig hebben. Wie wil er even een luchtig praatje maken? Wie heeft er behoefte aan een luisterend oor? Iedere situatie en iedere familie is anders.’

‘Het zijn de kleine momenten die een afscheid groots maken.’

Peer zette ooit spontaan een kleinzoon op de kist van opa bij het binnenlopen in de aula. ‘Het kindje had lol, de ouders hadden ruimte voor zichzelf en de gasten moesten lachen. Om dit soort momenten gaat het.’

Elke laatste verzorging persoonlijk maken

Bianca is een en al aandacht als de familie ervoor kiest om bij de laatste verzorging aanwezig te zijn. ‘Met details zorg ik dat de overledene een stukje van zichzelf terugkrijgt.’

Bespreek je wensen met je naasten

Weet jij hoe je jouw afscheid vorm wilt geven of vind je het een lastig onderwerp dat je liever vermijdt? Wij helpen je op weg met deze download, die het gesprek met je dierbaren wat gemakkelijker maakt.

Stappenplan: van overlijden tot na de uitvaart

Een afscheid regelen, hoe doet je dat? Om je te helpen hebben wij een handig stappenplan gemaakt. Stap voor stap leiden we je door de intense dagen rondom een afscheid. Zodat je weet wat er op je af gaat komen. En dat geeft rust.

Papieren wensenboek aanvragen

In het papieren wensenboek beschrijf je eenvoudig hoe jij je afscheid voor je ziet en wat je laatste wensen zijn. We sturen het wensenboek per post naar je toe.

In gesprek over de dood

Met de vragen in deze kaartenset helpen we jou om het gesprek over leven en dood aan te gaan. Zo leer je de mensen van wie je houdt nog beter kennen.

Inspiratiegids uitvaart

In onze inspiratiegids staan meer dan 100 praktische en originele voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een afscheid. Denk aan onderwerpen zoals bloemen, muziek, locaties, mooie woorden, rouwkaart en advertentie, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wil

Je kunt er voor kiezen om je uitvaartwensen te verzekeren. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering.

Gedichtenbundel

Het vinden van de woorden om iemand troost te bieden is lastig. Om je te helpen hebben wij mooie afscheidsteksten en gedichten rondom overlijden gebundeld.

Een praktisch stappenplan voor het regelen van een uitvaart

Een afscheid regelen, hoe doe je dat? Je hebt slechts een paar dagen om over tal van praktische zaken een beslissing nemen. Om je te helpen hebben wij een handig stappenplan gemaakt.

‘Ik moet leren om trots te zijn op mezelf. Door muziek lukt dat beter.’

Als Esther (27) en haar moeder Aartje (60) samen koken, gaat de speciale kook-playlist aan. Veel van de liedjes roepen bijzondere herinneringen op, bijvoorbeeld aan Jos, de overleden vader en man van Esther en Aartje. Esther: ‘We hebben het altijd gezellig met elkaar, ook als we verdrietig zijn.’

Maak jouw lijst aan

Welke zeven liedjes vertellen het verhaal van jóuw leven? Bewaar en deel jouw liedjes op de www.dezevenvanjeleven.nl.

‘Op het liedje Blueberry Hill vond ik Rita, en daarmee mijn geluk.’

Voor Rita (79) en Hans (81) begon het allemaal met muziek, ruim 62 jaar geleden tijdens een feestje in de kelder van de kerk. Er waren daar allemaal mooie jongens, maar Hans kon goed praten én goed swingen... Drie maanden later was het aan. Rita: ‘Eigenlijk bestaat ons hele leven uit muziek. Veel van onze herinneringen hebben ermee te maken.’

‘Het is belangrijk om je muziekvoorkeur of smaak voor de uitvaart vast te leggen.’

Ken je dat? Dat een bepaald liedje precies uitdrukt hoe je je voelt of in het leven staat? Voor veel mensen is dat zo. Ook rondom overlijden en bij de rouw is muziek enorm belangrijk: mensen putten steun uit de liedjes die ze doen denken aan hun overleden dierbaren. Uitvaartverzorger Irene Annink legt uit waarom uitvaartmuziek zo belangrijk is en waarom het vastleggen van muziekwensen waardevol is.

Vind de zeven liedjes van jóuw leven met deze 8 tips

Muziek kan ons helpen waardevolle herinneringen vast te houden of terug te halen. Welke zeven liedjes vertellen het verhaal van jóuw leven? Deze tips helpen je bij het opstellen van jouw Zeven van je Leven.

Checklist digitaal nalatenschap

Wat gebeurt er met de online sporen die jij achterlaat als je er niet meer bent? Breng al jouw online activiteiten in kaart met onze handige checklist. Zo voorkom je dat jouw naasten straks lastige keuzes moeten maken over jouw online accounts.

Uitvaartwensen bespreken?

Wil je graag je uitvaartwensen met iemand doorspreken? Onze coöperatieconsulenten komen thuis bij je langs om de uitvaartwensen vast te leggen. Je hoeft daarvoor geen verzekering bij DELA te hebben.

Stappenplan uitvaart regelen zonder verzekering

Een afscheid regelen, hoe doe je dat? Het is belangrijk om te weten wat er bij het organiseren van een begrafenis of crematie komt kijken. Om je te helpen hebben wij een handig stappenplan gemaakt, wat je ook kunt gebruiken als je geen verzekering hebt.

Praatstuk

Denk je weleens na over de tijd die je nog hebt in dit leven? En over het leven als je er zelf niet meer bent? Nadenken en hierover praten met dierbaren is soms best moeilijk. Dit praatstuk geeft je inspiratie en helpt je bij het bespreekbaar maken van dit onderwerp.

Weten jouw geliefden hoe jij afscheid zou willen nemen?

Leg je uitvaartwensen vast en bespreek ze met elkaar.

LEEF!

Wij helpen je graag met nadenken over emotionele en praktische zaken die nu en later mooier maken. Daarom versturen we meerdere keren per jaar de nieuwsbrief LEEF!. Inschrijven voor de LEEF! kan via onderstaande knop.

In gesprek met elkaar

Ga aan de hand van stellingen met elkaar in gesprek en maak onderwerpen als de dood en het achterlaten van dierbaren bespreekbaar.

Ruzie oplossen

Heb je ruzie met iemand die komt te overlijden of ben je zelf ziek? Dan kan het rust geven om het goed te maken. In dit praatstuk leggen we je stap voor stap uit hoe je dat kunt doen.

Keuzes voor een duurzame uitvaart

Weet jij welke keuzes je kunt maken als het om een duurzame uitvaart gaat? Laat je inspireren met onze infographic over een duurzame uitvaart.

Stappenplan: speech schrijven

Het stappenplan helpt je stap voor stap bij het schrijven en houden van een mooie afscheidsspeech. Hoe moeilijk ook, met deze 10 stappen schrijf je zeker een mooi afscheidswoord.

Checklist afwikkeling nalatenschap

Hoe zorg je voor een goede afwikkeling van een nalatenschap? Onze praktische checklist helpt bij je hierbij.

Bijzondere verhalen

Ben je opzoek naar inspiratie voor een afscheid? Download de bundel met verhalen waarin je kunt lezen en zien hoe anderen afscheid namen van hun dierbaren. Groots en uitbundig of juist eenvoudig en intiem.

Checklist duurzame uitvaart

Heb jij al nagedacht over de groene uitvaart van jezelf of die van een ander? Met kleine stappen kun je al rekening houden met het milieu. De checklist voor een duurzaam afscheid helpt je om jouw wensen inzichtelijk te maken.

Stappenplan: van overlijden tot na de uitvaart

Een afscheid regelen, hoe doet je dat? Om je te helpen hebben wij een handig stappenplan gemaakt. Stap voor stap leiden we je door de intense dagen rondom een afscheid. Zodat je weet wat er op je af gaat komen. En dat geeft rust.

Bijzondere uitvaartverhalen

Ben je op zoek naar inspiratie voor een afscheid? Download de bundel met verhalen waarin je kunt lezen en zien hoe anderen afscheid namen van hun dierbaren. Groots en uitbundig of juist eenvoudig en intiem.

Praat met elkaar over je uitvaart

We hebben een handige kaartenset die je helpt om je uitvaartwensen bespreekbaar te maken met je naasten. Door het over uitersten te hebben, weet je echt van elkaar hoe jullie laatste afscheid eruit zou moeten zien.

Stappenplan voor het regelen van de uitvaart in het buitenland

Een afscheid regelen in het buitenland, hoe doet je dat? Het is belangrijk om te weten wat er bij repatriëring komt kijken. Om je te helpen hebben wij een handig stappenplan gemaakt.

Feiten & cijfers uitvaartwensen

De helft van de Nederlanders (52%) heeft wel wensen voor zijn of haar afscheid, maar spreekt deze niet uit of legt deze niet vast. Het is belangrijk om te doen, zodat het afscheid persoonlijk is, en een mooie herinnering blijft voor je naasten.