• Klantenservice 040 260 16 36 Ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.

Overlijdens­­risico­­verzekering (ORV)

Financiële zekerheid voor je dierbaren

Een overlijdens­risico­verzekering (ORV) beschermt je dierbaren tegen financiële zorgen na overlijden door een bedrag uit te keren. Dit bedrag bepaal je zelf. Hiermee kan je gezin bijvoorbeeld de huur of hypotheek blijven betalen. Je kinderen kunnen gaan studeren of je gezin kan samen op vakantie blijven gaan. Met het bedrag uit het DELA LeefdoorPlan, onze overlijdens­risico­verzekering van DELA, kan het leven door blijven gaan. 

Bereken de premie in 1 minuut

 • Al vanaf een paar euro per maand goed verzekerd
 • Ook te koppelen aan je hypotheek
 • Uitkering tot € 1.000.000
 • Korting voor niet-rokers

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering (ook wel ORV of nabestaandenverzekering genoemd) is een tijdelijke verzekering. Je kiest zelf een looptijd tussen de 10 en 50 jaar. Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat er een geldbedrag vrijkomt als jij overlijdt voordat de verzekering is afgelopen. Je bepaalt zelf naar wie dit geldbedrag dan gaat. Deze persoon noemen we op je polis de begunstigde. Dit kunnen ook meerdere personen zijn. Je nabestaanden kunnen de begunstigden zijn, zoals je partner en eventuele kinderen. Maar de begunstigde kan ook een zakelijke partner zijn, zoals een compagnon of een bank.

Je kunt een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor een verzekerde met de leeftijd tussen 18 en 65 jaar. De looptijd van de verzekering mag uiterlijk lopen tot de dag voorafgaand aan de 75-jarige leeftijd van de verzekerde.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

 • Bij je hypotheek
 • Opvang van woonlasten bij een koop- of huurhuis
 • Extra financiële zekerheid na het starten van een eigen bedrijf
 • Nakomen financiële verplichtingen, zoals de sport en opvang van de kinderen of toekomstige studiekosten
 • Afdekken van erfbelasting
 • Opvang van alimentatie

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Voor je overlijdensrisicoverzekering betaal je premie. Hoe hoog die is, hangt af van onder andere de leeftijd en de gezondheid van de verzekerde. Daarnaast betaal je poliskosten en distributiekosten. Download ons kostenoverzicht om alle distributiekosten overzichtelijk bij elkaar te zien. 

In 5 stappen een overlijdensrisicoverzekering

 • stel je verzekering samen
 • vul je gegevens in
 • beantwoord de gezondheidsvragen (voorlopige dekking gaat in)
 • medische acceptatie
 • je bent verzekerd (volledige dekking)
Overlijdensrisicoverzekering aanvragen

'Ik heb proces als gemakkelijk en snel ervaren. Daarnaast vind ik het prettig dat aansluitkosten verspreid worden over een langere periode. Daarin is DELA volgens mij uniek t.o.v. andere partijen.'

- Natasha

De keuzes die je moet maken

Onze overlijdensrisicoverzekering stel je zelf samen. Zo past de verzekering altijd goed bij jouw situatie. Je kiest wie je wilt verzekeren, hoe hoog het bedrag is dat je nodig hebt en hoe lang je verzekerd wilt zijn. Ook kies je zelf de verzekeringsvorm. Hierbij bepaal je of het uit te keren bedrag bijvoorbeeld de hele looptijd even hoog is of juist steeds minder wordt naarmate de overlijdensrisicoverzekering doorloopt.

Gezondheidsverklaring of keuring

Na je aanvraag sturen wij iedere verzekerde een mail met een link naar een beveiligde website. Daarop staat een korte vragenlijst over je gezondheid. Vul deze binnen 14 dagen in, anders vervalt je aanvraag. Na het invullen gaat de voorlopige dekking in. Is de verzekerde 50 jaar of ouder en is het aangevraagd verzekerd bedrag hoger dan € 360.000? Dan is er ook een medische keuring nodig. Is de verzekerde jonger dan 50 jaar? Dan geldt dat vanaf een aangevraagd verzekerd bedrag van € 500.001. 
We accepteren zo’n 90% van de aanvragen. Pas als we de verzekerde geaccepteerd hebben, is deze persoon volledig verzekerd.

Lees meer over medische acceptatie

Koppelen aan je hypotheek

Je overlijdensrisicoverzekering kun je koppelen aan je hypotheek. Dat heet verpanden. Bij overlijden tijdens de looptijd van de verzekering, keren we dan het bedrag van je verzekering uit aan je hypotheekverstrekker. De overlijdensrisicoverzekering is eenvoudig online te koppelen aan je hypotheek.

Lees meer over overlijdensrisicoverzekering voor hypotheek 

Erfbelasting over de uitkering

Soms moet de ontvanger van de uitkering erfbelasting betalen. Maar dit hoeft niet altijd.

Lees meer over hoe het zit met erfbelasting

Korting voor niet-rokers

Personen die niet roken, krijgen een lagere premie omdat we een speciaal niet-rokentarief hebben. Je ontvangt deze premie als je nu niet rookt en minimaal 24 maanden direct hiervoor ook niet hebt gerookt. Nicotinepleisters, nicotinekauwgom en elektronische sigaretten worden ook gezien als roken. Begint de verzekerde (opnieuw) met roken? Geef dit dan aan ons door, vanaf dat moment betaal je het rokentarief. Download hier het formulier.

Verzekerd
Niet verzekerd

 • Eenmalige uitkering als de verzekerde overlijdt voor de einddatum van de verzekering. Je kiest een bedrag tussen de € 10.000 en € 1.000.000.
 • Uniek is de vooruitkering bij leven. Op verzoek keert de verzekering in de laatste drie maanden voor overlijden alvast een bedrag uit.
 • We keren ook uit als de verzekerde kort na de aanvraag overlijdt door een ongeval en de verzekering nog niet is ingegaan. Dat noemen we een voorlopige dekking.

Bekijk de Algemene voorwaarden

Alle informatie overzichtelijk bij elkaar?

Bekijk de brochure van de overlijdensrisicoverzekering

 • Als de verzekerde nog in leven is op de einddatum van de verzekering. De verzekering stopt dan.
 • Als een verzekerde in dienst van een ander land dan Nederland overlijdt door oorlogshandelingen.
 • Bij zelfdoding binnen 2 jaar na het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering.
 • Als de begunstigde schuldig is aan het overlijden van de verzekerde. Dit geldt niet bij euthanasie.
 • Als de verzekerde overlijdt door atoomkernreacties. 
 • We keren minder of niet uit als je niet eerlijk bent over je gezondheid (dit geldt ook al tijdens de aanvraag van de overlijdensrisicoverzekering). 

Bekijk de Algemene voorwaarden

Alle informatie overzichtelijk bij elkaar?

Bekijk de brochure van de overlijdensrisicoverzekering

 

Advies nodig?

Wij geven geen advies over welke verzekering het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Een onafhankelijk financieel adviseur kan je adviseren welk bedrag je het beste kunt verzekeren, welke looptijd slim is en welke vorm het beste past bij jouw situatie. Zo voorkom je dat je misschien te weinig of juist te veel verzekert.

Verzekeringskaart en vergelijkingskaart

Met de verzekeringskaart van het Verbond van Verzekeraars zie je in één oogopslag de belangrijkste kenmerken van een verzekering. Zo kun je simpel de verzekeringen van verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.

Bekijk de verzekeringskaart

Wij vinden het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van onze dienstverlening en de kosten daarvan. De distributiekosten voor online afsluiten zijn € 19,20. In de vergelijkingskaart lees je wat je van ons kunt verwachten.

Bekijk de vergelijkingskaart

 

Hulp nodig? Stel je vraag aan onze klantenservice

De extra voordelen van coöperatie DELA

Bij DELA geloven we dat we er zijn voor elkaar. Mocht er onverwachts iets gebeuren, dan helpen we elkaar zo goed mogelijk verder. Dit doen we door zekerheid te bieden met onze overlijdensrisicoverzekering. Maar daarnaast bieden we onze leden nog extra voordelen, zoals:

 • Unieke hulp voor je nabestaanden in de periode na een overlijden
 • Advies bij vragen over voogdij, schenken, erven en testament

Zo kun je als lid van onze coöperatie zaken goed voor jezelf regelen en meer betekenen voor je dierbaren. Meer voordelen van ons lidmaatschap

Voordelen coöperatie DELA

Vragen over erven of schenken? Of over het regelen van de voogdij of een testament? Bel of mail kosteloos met onze DELA VoorelkaarDesk. Wij helpen je verder en begeleiden je naar een specialist. Ook kunnen je dierbaren op ons rekenen na een overlijden. Onze nabestaandenzorg geeft hierbij hulp en tips om de draad van het leven weer op te kunnen pakken.

Overlijdensrisicoverzekering bij DELA

 • Al ruim 80 jaar dé expert in levensverzekeringen
 • Ruim 3 miljoen mensen kozen al voor coöperatie DELA
Bereken de premie in 1 minuut

Chat met onze medewerkers