• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Muziek tijdens de uitvaart

Muziek is een krachtige manier om de uitvaart persoonlijk te maken. Het maakt herinneringen en emoties los, maar het biedt ook troost. Tijdens een uitvaart klinken vaak drie tot vier nummers: één bij binnenkomst, één of twee tijdens de plechtigheid en één bij het verlaten van de aula.

De kracht van muziek

Met muziek kun je tijdens de uitvaart laten zien wat voor persoon iemand was. Ook kan het je doen terugdenken aan de momenten die je met iemand deelde. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor liedjes die de sfeer van vroeger weergeven. Of juist voor dat ene liedje dat je dierbare de laatste tijd steeds meezong. Dit kan een ballad of Nederlandstalige uitvaartmuziek zijn, maar ook net zo goed een carnavalskraker of een top 40-hit. Zolang het maar past bij wie hij/zij was.

Naast een persoonlijke noot biedt muziek tijdens een uitvaart ook troost en ondersteuning bij het afscheid nemen. Muziek is dan ook al eeuwenlang onderdeel van uitvaartrituelen. Lang waren dit vrijwel altijd kerkelijke rituelen, bekijk bijvoorbeeld onze top-12 christelijke uitvaartmuziek en liederen. Het repertoire werd daarbij door de kerk bepaald. Tegenwoordig is er oneindige vrijheid in het kiezen van de muziek voor een uitvaart.

Muziekwensen

Het is fijn als je weet welke muziek je dierbare graag wilde tijdens de uitvaart. Je kunt deze nummers dan laten afspelen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf muziek uitzoeken. Als je niet goed weet wat de overledene mooi vond, kun je bijvoorbeeld voor muziek kiezen die haar troostende kracht al vaak bewezen heeft. Zoals de muziek van Andrea Bocelli, André Rieu of Miss Montreal of andere nummers uit onze top 100.

Inspiratie voor muziek

Als je inspiratie wilt opdoen voor muziek, kun je de actuele uitvaartmuziek Top 100 bekijken en beluisteren. Ook kun je ideeën opdoen in ons online muziekboek of luisteren naar onze uitvaartmuziek top 100 van 2020 op Spotify. Hou er wel rekening mee dat de muziek in dit muziekboek alleen beschikbaar is in de DELA-crematoria en -uitvaartcentra. Weet je niet zeker of de uitvaart plaatsvindt op een DELA-locatie? Neem dan contact op met je uitvaartverzorger.

Bij het uitkiezen van muziek kun je ook denken aan:

  • lievelingsmuziek van de overledene
  • muziek die hoort bij belangrijke gebeurtenissen in zijn/haar leven
  • muziek die gaat over afscheid nemen
  • muziek die gaat over doorleven

Livemuziek

Op een afscheidsbijeenkomst kun je ook livemuziek laten spelen. Op veel van onze locaties staat een piano in de afscheidsruimte. Ook een zanger(es), een koor of zelfs een volledige harmonie zijn welkom.

Je muziekkeuze vastleggen

Weet jij al welke muziek je graag wilt tijdens jouw uitvaart? Of laat je de keuze aan anderen over? Leg je wensen nu al vast in bijvoorbeeld het Wensenboekje. Zo weten je naasten later precies hoe je het wilt.

Op zoek naar inspiratie? Bekijk de actuele uitvaartmuziek top 100 of beluister de uitvaartmuziek top 100 van afgelopen jaar op Spotify*.

*Dit is alleen voor inspiratie. De muziek voor een uitvaart kunt u uitzoeken via het muziekboek.