• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Grafsteen

Een persoonlijke tekst in een klassiek marmeren steen, een bronzen beeld, een sculptuur in glas, een natuurlijke zwerfkei met subtiele belettering of een houten boog begroeid met klimop. In grafmonumenten, of grafstenen, is veel keus. De vele mogelijkheden in vorm, materiaal en tekst bieden nabestaanden de gelegenheid om een bijzonder gedenkteken te laten ontwerpen dat écht past bij hun overleden dierbare.

Soorten grafmonumenten

Ter herinnering aan, en ter ere van, de overledene wordt bij een graf vaak een grafmonument - of grafsteen - geplaatst. De term grafmonument is eigenlijk een soort verzamelnaam: er zijn veel verschillende typen grafmonumenten en gedenktekens. Meestal bestaat een grafmonument uit twee delen: een staand en een liggend gedeelte.

Het staande gedeelte noemen we de ‘grafsteen’, ook al wordt deze tegenwoordig niet altijd meer van steen gemaakt. Het liggende gedeelte, de plaat die het graf bedekt, heet de ‘grafzerk’. Vaak wordt ook de term ‘gedenkteken’ gebruikt voor het gehele grafmonument. Een gedenkteken kan echter ook op een andere plek staan dan op het graf, bijvoorbeeld op de plek waar iemand is overleden.

Urnenmonument

Ook op een urnengraf wordt vaak een klein gedenkmonument geplaatst: een urnenmonument of urnament. Met het urnament kan ook het (kunst)voorwerp worden bedoeld waarin de as van de overledene bewaard kan worden.

Grafsteen kopen

Ben je op zoek naar een mooi grafmonument voor op het graf van je overleden dierbare? Je kunt hiervoor terecht bij veel verschillende bedrijven. Sommige richten zich specifiek op natuursteen, andere bedrijven bieden een breder assortiment aan materialen. De uitvaartverzorger kan je adviseren over mogelijkheden en leveranciers in de buurt.

Tijdelijk grafmonument

Het kan soms weken of maanden duren voor het definitieve grafmonument wordt geplaatst. In afwachting hiervan, kun je soms een tijdelijk gedenkteken krijgen, om het graf in die periode geen onpersoonlijke aanblik te geven. Vraag hiernaar bij de leverancier van het grafmonument.

Grafsteen ontwerpen

De meeste bedrijven hebben een grote collectie grafmonumenten waaruit je kunt kiezen. Je bepaalt dan alleen nog de tekst die op de grafsteen moet komen. Je kunt ook een persoonlijke noot toevoegen aan het grafmonument. Bijvoorbeeld in de vorm van een accessoire, zoals een symbool (een hart, een Yin Yang-teken), of een vorm die verwijst naar iemands hobby (een verfpalet, een muziekinstrument).

Ook een (volledig) eigen ontwerp is mogelijk. Leg je schets voor aan de medewerkers van het bedrijf of laat een persoonlijk ontwerp maken op basis van eigen ideeën en/of voorbeelden. Als je wilt, kun je ook een beeldhouwer of kunstenaar inschakelen. Er is heel veel mogelijk om het grafmonument uniek en persoonlijk te maken.

Materialen

Naast het ontwerp van de grafsteen, kun je ook zelf de materiaalsoort bepalen. Toegestaan zijn onder andere hardsteen, marmer, hout, glas, kunststof of roestvrij staal. Natuursteen is nog altijd het meest gebruikte materiaal voor grafmonumenten. Graniet, marmer en hardsteen worden het meest toegepast, maar ook zwerfkeien kunnen worden gebruikt in/als een gedenkteken.

Ook versteend hout is een veel gebruikte steensoort voor grafmonumenten, mede vanwege de symbolische link met de eeuwigheid. Hout is een natuurlijk en duurzaam alternatief voor steen. Een houten grafmonument heeft een warme en natuurlijke uitstraling. Vaak wordt gebruik gemaakt van teakhout, maar ook van eiken, mahonie of kersen.

Brons wordt veel toegepast in grafmonumenten. Met name in de accessoires, zoals vazen, beeldjes of letters en letterplaten, maar ook het hele monument kan in brons worden gemaakt. RVS (roestvrij staal) is goed bestand tegen weer en wind en daardoor goed te gebruiken in grafmonumenten. Met dit duurzame materiaal kunnen veel creatieve accessoires worden gemaakt. De metaalkleur geeft een elegante, maar stoere uitstraling aan het monument.

Glas leent zich goed als materiaal voor een grafmonument, vanwege het transparante uiterlijk en de weersbestendigheid. Letters op glas blijven altijd goed leesbaar. Er zijn veel bewerkingen mogelijk om een persoonlijke noot toe te voegen aan het grafmonument: zoals zandstralen, lasergravure, emailleren of het plaatsen van een foto op glas. Voor een stijlvol design wordt glas vaak gebruikt in combinatie met andere materialen.

Regels

Voor grafmonumenten gelden wettelijke regels. Het materiaal moet bijvoorbeeld lang meegaan en er mogen geen scherpe punten aan het monument zitten. Ook zijn er regels gebonden aan de afmeting van het monument. De regels en voorwaarden verschillen per gemeente en zijn meestal op te vragen bij de begraafplaats. Uiteraard informeren onze medewerkers je graag.

Wat kost een grafsteen?

De kosten voor een grafsteen of gedenkteken lopen sterk uiteen. De omvang, de materiaalsoort en teksten (ingegraveerde of opliggende luxe letters) zijn mede bepalend voor de prijs. Laat je een grafsteen of gedenkteken ontwerpen, dan betaal je ook meer dan dat je een monument kiest uit de standaardcollectie. Het is raadzaam je vooraf goed te laten informeren en meerdere leveranciers te vergelijken.