• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

De afscheidsbijeenkomst

Hoe beter de uitvaart aansluit bij de persoonlijkheid en het leven van de overledene, hoe meer troost naasten eruit putten. Met teksten, muziek, beelden en eigen inbreng maak je elke uitvaart uniek.

Draaiboek

Onze uitvaartverzorger maakt met jou een draaiboek van de uitvaart. Veel nabestaanden vinden het prettig als wij als ceremoniemeester optreden: we kondigen sprekers en muziek aan en kunnen teksten uitspreken. In het geval van een begrafenis brengen we de overledene na de afscheidsbijeenkomst naar de begraafplaats. Daar wordt vaak nog een laatste woord van afscheid gehouden. Bij een crematie mag je als je dat wilt met een klein gezelschap de overledene begeleiden naar de ovenruimte.

Woorddienstbegeleider

Bij een uitvaart in bijvoorbeeld een crematorium of uitvaartcentrum kun je een woorddienstbegeleider inhuren. De woorddienstbegeleider maakt samen met jou een mooi levensverhaal en is als je dat wilt spreker bij de uitvaart. Ook kan de woorddienstbegeleider het levensverhaal gebruiken als basis voor een tekst of gedicht voor op een gedachteniskaartje.

Kerkdienst

Kies je voor een kerkdienst, dan bespreek je samen met de voorganger of pastoor de inhoudelijke dienst en de muziek. Is er een eigen kerkboekje of liturgie, dan stel je deze zelf samen.

Inspiratie voor de afscheidsbijeenkomst

Tijdens een afscheidsbijeenkomst wordt het leven van een dierbare herdacht. Met een traan en een lach worden herinneringen opgehaald en nieuwe herinneringen gemaakt. Omdat het organiseren van een afscheidsbijeenkomst iets is wat je (gelukkig) maar enkele keren in je leven doet, kan een beetje inspiratie geen kwaad. DELA heeft veel ervaring met het regelen van uitvaarten en helpt je graag om het afscheid zo in te richten op een manier die bij jou en je overleden dierbare past. Bekijk de mogelijkheden rondom de afscheidsbijeenkomst of de verschillende manieren waarop wij een uitvaart kunnen regelen ook zonder verzekering.

Toespraken

Gemiddeld zijn er per uitvaart 3 tot 4 toespraken. Wil je zelf spreken? Het stappenplan toespraak schrijven biedt je houvast bij het schrijven van een mooie afscheidstoespraak. Ga voor inspiratie naar ons Pinterestbord "Woorden over afscheid", hier vindt je gedichten en teksten over afscheid nemen. Onze uitvaartverzorgers staan ook altijd om je te helpen. Als je het fijner vindt dat iemand anders de toespraak houdt, dan kunnen wij een geestelijke of een ritueelbegeleider voor je regelen.

Een drankje achteraf

Voor en na de afscheidsbijeenkomst kun je met familie en vrienden in de ontmoetingsruimte bij elkaar komen. Onze locaties bieden een gevarieerd assortiment aan eten en drinken aan. Bekijk onze ruime cateringmogelijkheden.

Een afscheidsbijeenkomst bijwonen

Ga je zelf binnenkort naar een afscheidsbijeenkomst? Dan is het uit respect voor de overledene en de nabestaanden belangrijk dat je gepast gekleed en goed verzorgd naar de uitvaart komt. Lees meer over welke kleding gepast is om te dragen naar een uitvaart.