• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Hoe condoleer je iemand

Wanneer ga je bij de familie langs, wat schrijf je op een condoleancekaart en kun je wel ‘gewoon’ of moet je juist iets persoonlijks zeggen? Kortom, hoe condoleer je iemand.

De belangrijkste regel als het gaat om hoe je iemand condoleert, is heel simpel: het gaat er niet zozeer om wat je zegt, het gaat erom dát je iets zegt. Wie wil laten weten mee te leven, kan het eigenlijk niet fout doen als het om condoleren gaat. Weet je niet wat te zeggen om te condoleren? Zeg dat dan gewoon. Ook dat is waardevol.

Condoleer schriftelijk

Stond je iets verder van iemand af? Condoleer dan door middel van een condoleancebrief of -kaart. De regel hierbij is: schriftelijk condoleren doe je met een handgeschreven boodschap. Veel kaarten zijn voorbedrukt. Dat is prima, maar schrijf er zelf iets persoonlijks bij. Dat kan een herinnering zijn aan de overledene, een woord van medeleven aan de nabestaanden of simpelweg “Gecondoleerd met het verlies van…”

64 condoleanceteksten ter inspiratie

‘Van harte gecondoleerd’ op een kaartje?

Van harte betekent letterlijk ‘uit mijn hart’ of ‘welgemeend’. Als je van harte gecondoleerd zegt, zeg je dus eigenlijk ‘ik condoleer je vanuit mijn hart’.

Iemand condoleren vanuit je hart is natuurlijk heel troostrijk. Bedenk wel dat ‘van harte’ meestal gezegd wordt bij een positieve gebeurtenis, zoals een verjaardag of het halen van bijvoorbeeld een rijbewijs. Zeker als je een condoleancekaart schrijft, is ‘van harte gecondoleerd’ minder gepast. Degene die de kaart leest, hoort er niet bij hoe je het eigenlijk bedoelt. Dan is ‘gecondoleerd met het verlies van’ een betere optie.

Tips en voorbeelden voor het schrijven van condoleance teksten

Condoleer persoonlijk

Staat de overledene of de nabestaande dichterbij je? Dan stuur je ook een handgeschreven brief of kaart. Daarnaast condoleer je persoonlijk. Als de overledene een vriend of familielid is van iemand die je kent en ga je naar de uitvaart? Dan condoleer je na de uitvaart, tenzij de familie nadrukkelijk anders aangeeft. Gaat het om een vriend of familielid van jezelf, dan ga je niet alleen naar de uitvaart maar condoleer je al eerder, bij een condoleancebezoek. Dat kan bij de nabestaanden thuis, maar vaak is er ook een speciaal rouwbezoek of avondwake waar je naartoe kunt.

Condoleer tijdens een rouwbezoek

Vaak houdt de familie een of twee dagen voor de uitvaart een speciaal rouwbezoek. Daar kun je vóór de uitvaart naartoe om je persoonlijke medeleven te betuigen. Is er geen speciaal rouwbezoek? Dan condoleer je de familie na het maken van een persoonlijke afspraak. Steeds vaker hebben DELA-crematoria bijvoorbeeld 24-uurskamers waar de familie dag en nacht terecht kan. Ook is het mogelijk dat iemand thuis opgebaard is. Twijfel je of je een afspraak kunt maken? Dan sta je waarschijnlijk iets verder van de familie af en is het het beste om het te houden bij een kaart en een bezoek aan de uitvaart.

Online condoleren

Het is ook mogelijk om nabestaanden online te condoleren, bijvoorbeeld via social media. Online condoleren wordt soms als onpersoonlijk gezien, maar het is wel een toegankelijke en gemakkelijke manier om steun te betuigen. Nabestaanden kiezen er ook wel eens voor om zelf een (overlijdens)berichtje te plaatsen op bijvoorbeeld de Facebook tijdlijn van hun overleden dierbare. Dit kan door middel van een tekst en eventueel een afbeelding.

Achteraf condoleren

Soms hoor je pas na de uitvaart dat iemand overleden is. Bijvoorbeeld omdat je in het buitenland was of omdat diegene verder van je af stond. Condoleer je iemand dan nog? Jazeker, ook dan kun je gerust nog je medeleven betuigen door middel van een handgeschreven kaart of een persoonlijk bezoek. Bedenk dat verdriet niet zomaar over gaat en dat het altijd fijn is om steun te ontvangen.

Condoleren in verschillende culturen en religies

Elke cultuur of religie kent verschillende gebruiken, gewoontes en rituelen als het gaat om het afscheid nemen van een dierbare. Zo is het binnen de islam bijvoorbeeld niet meer gebruikelijk iemand te condoleren, drie dagen na het overlijden. Lees hier meer over condoleren en afscheid nemen binnen de islam.

Inspiratie

Vind je het moeilijk om de juiste woorden te vinden? Ga naar ons Pinterestbord “Woorden voor een afscheid” of download de pdf met inspiratieteksten.

Inspiratieteksten voor een afscheid

Man speelt gitaar tijdens een uitvaartdienst

Uitvaartwensen vastleggen