• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

Op pagina 8 van onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën voor muziek tijdens de uitvaart. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

 

Muziek regelen voor de afscheidsceremonie

Net als een warme, persoonlijke speech waarmee je iemand herdenkt, draagt muziek bij aan het afscheid van je dierbare. Hoeveel nummers laat je horen op de afscheidsceremonie en waar kies je voor: een klassieke begrafenismars of liever iets luchtigs? En welke praktische zaken komen er kijken bij je muziekkeuze?

Hoeveel tijd is er voor muziek?

Je bepaalt zelf hoeveel nummers je tijdens de afscheidsceremonie wilt laten horen. Meestal duurt een uitvaartdienst zo’n 45 minuten. Wanneer je uitgaat van drie á vier nummers, is er genoeg tijd om muziek en toespraken met elkaar af te wisselen. Maar je kunt natuurlijk ook voor méér muziek kiezen. Als het gaat het om de uitvaart van een echte muziekliefhebber bijvoorbeeld, of als er maar weinig speeches worden gegeven, of als er gewoonweg te veel is om uit te kiezen.

Bij binnenkomst, tijdens het afscheid en nadat de laatste woorden zijn gesproken, worden meestal verschillende muziekstukken gespeeld. Vergeet ook niet iets te kiezen voor wanneer iedereen de zaal verlaat. Ook tijdens de koffietafel kun je muziek laten horen.

Vraag om advies

Behalve familie kunnen ook vrienden, collega’s of teamgenoten je een handje helpen bij het kiezen van muziek. Zij hebben je dierbare ook van dichtbij meegemaakt en kennen misschien nummers die hen aan hem of haar doen denken. Maak een WhatsApp-groep en durf te vragen. Dat is een mooie manier om muzieksuggesties te verzamelen en om samen herinneringen te delen.

De Zeven liedjes van je Leven

Heb jij al een Zeven van je Leven-lijst? Dat zijn 7 liedjes waaraan je bijzondere herinneringen hebt, bijvoorbeeld omdat ze je doen denken aan een lieve dierbare. Door ze vast te leggen, maak je van mooie momenten, levendige herinneringen.

Afspeellijst maken via Spotify

Spotify heeft een functie waarmee je samen met anderen een afspeellijst kunt samenstellen. Familie, vrienden en collega’s kunnen hier zelf nummers toevoegen. Elke track die wordt toegevoegd, toont de gebruikersafbeelding van de persoon die dat deed.

Zo lever je muziek aan

Afhankelijk van de locatie kun je de muziek op twee manieren aanleveren. Zelf aanleveren of via de beeld- en geluidassistent. Je uitvaartverzorger vertelt je wat voor jou van toepassing is.

Tips voor het aanleveren:

  • Lever muziek aan als MP3-, MP4- of WAV-bestand.
  • Lever de muziek aan op één USB-stick, per e-mail of WeTransfer.
  • Lever je de originele audio-cd aan, geef dan duidelijk aan om welk nummer het gaat.

Wij hebben ook een eigen muziekboek waarin duizenden nummer staan, van pop tot klassiek. De nummers die hierin staan, kun je doorgeven aan je uitvaartverzorger. Wij zorgen er dan voor dat ze tijdens de uitvaart worden gedraaid.

Online muziekboek

Van Eric Clapton tot Claudia de Breij. Bepaalde liedjes zijn erg geliefd bij uitvaarten. Wil je weten wat de meest gedraaide nummers bij een begrafenis of crematie zijn? Bekijk en beluister dan de Uitvaartmuziek Top 100. Vindt de uitvaart plaats in een van onze crematoria of uitvaartcentra, dan kun je de muziek direct via het online muziekboek aan ons doorgeven. In het muziekboek vind je een uitgebreide muziekcollectie, van pop tot klassiek, die vooraf wordt getest op kwaliteit. Ook kun je je eigen muziek via het online muziekboek aanleveren. Wil je graag gebruik maken van het muziekboek, maar weet je niet zeker of het een DELA-locatie betreft? Neem dan contact op met je uitvaartverzorger.

‘Waarheen, waarvoor’, of toch maar niet?

Het lied ‘Waarheen, waarvoor’ dat zangeres Mieke Telkamp (1934 - 2016) in 971 uitbracht stond 49 jaar in de Top 10 van meest gekozen uitvaartmuziek. Bij haar eigen afscheid wilde Mieke Telkamp niet dat het lied werd gespeeld. Ze koos voor ‘de hymne van de dood’ uit de film ‘Once upon a time in the West’.

Misschien kies je liever...

... voor een lied over doorleven, en niet over afscheid nemen.
... voor muziek die je dierbare mooi vond, en niet wat je graag zelf wil horen.
... voor muziek van vroeger toen je dierbare jong was in plaats van iets moderns.

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wil

Wij verzorgen een afscheid naar wens voor iedereen die bij ons verzekerd is. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen.

Mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering

Bekijk de uitvaartverzekering van DELA

Begrafenismarsen

Een dodenmars of begrafenismars is een klassieke muziekstuk, bedoeld om te spelen bij de afscheidsceremonie. Deze tien worden vaak gekozen bij een uitvaart:

  • Grande Symphonie funèbre van Berlioz
  • Tweede Pianosonate van Chopin
  • Music for the Funeral of Queen Mary van Purcell
  • Saul van Händel
  • Marche Funèbre a l’occasion de la mort du général Hoche van Paisello
  • Derde Symfonie, Eroica van Beethove
  • Het tweede deel van Symphony nr. 7 van Bruckner
  • Marche funèbre d’une marrionette van Gounod
  • Grande Marche Funèbre van Messemaekers
  • Treurmars in memoriam Rikard Nordraak van Edvard Grieg

Geen stroom? Geen probleem!

Mochten jullie kiezen voor een afscheidslocatie waar geen stroom is, bijvoorbeeld een bos of park. Maak je dan vooral niet druk over een geluidsinstallatie, boxen en wat al niet meer. Tegenwoordig zijn er heel veel draagbare en snoerloze speakers van goede kwaliteit. Handig via je telefoon met bluetooth te bedienen. En wist je dat er ook waterdichte speakers bestaan? Fijn voor buiten! Zo kun je dus zonder probleem een playlist afspelen waar je maar wilt.

Geef de muziek mee naar huis

Als aandenken kun je de gasten een herinneringskaartje of bidprentje meegeven, maar ook de muziek die ze tijdens het afscheid hebben gehoord. Bijvoorbeeld als een lijstje met de titels erop of verzameld op een USB-stick of met een link naar Spotify.

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: foto en video, bloemen, kist of wade, rouwkaart en advertentie, muziek, locaties, mooie woorden, eten en drinken, rituelen en asbestemming.