• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Uitbesteden of zelf regelen?

Ook als je zelf de uitvaart regelt, is het mogelijk bepaalde onderdelen door een uitvaartverzorger uit te laten voeren. Vooral bij het verzorgen, opbaren en het vervoer van de overledenen is het belangrijk om goed na te denken over zelf doen of uitbesteden. Zaken waar je niet bij stil staat of waar je niet vanaf weet. Dit is vaak specialistisch werk waar de teams jarenlange ervaring in hebben.

Chat met onze medewerkers

Wat kun je zelf doen bij verzorgen?

Je kunt ervoor kiezen om de verzorging zelf te doen. We zien dat familieleden het vaak fijn vinden om mee te helpen met aankleden, de haren verzorgen en scheren of make-up aanbrengen. Hier voorafgaand zijn er al een aantal handelingen uitgevoerd door de uitvaartverzorger, zoals:

  • Het lichaam verwijderen van zaken zoals infuus, katheter, pacemaker

  • Het wassen van je dierbare

  • Het plaatsen van incontinentiemateriaal om nare luchtjes te voorkomen

  • Het sluiten van de ogen met oogkapjes

  • Het cosmetisch sluiten van de mond om te voorkomen dat deze openzakt 

Op het moment dat je ervoor kiest om de gehele verzorging zelf te doen dan worden deze handelingen niet voor je gedaan. Het is ook niet verplicht om al deze handelingen uit te voeren bij het verzorgen. Wel het verwijderen van zaken zoals infuus, katheter en pacemaker.

Je kunt het beste de verzorging met minimaal 2 personen doen. Kies je ervoor om de verzorging door een professional te laten doen? Dan kun je ook kiezen voor gelaatsverzorging met speciale make-up of een airbrush behandeling, waardoor verkleuringen en eventuele sporen van een ziekte minder of onzichtbaar worden gemaakt.

Wat kun je zelf regelen bij het opbaren?

Regelmatig kiezen mensen ervoor hun dierbare thuis op te baren. Het geeft je de ruimte om thuis afscheid te nemen in een vertrouwde omgeving. Is thuis opbaren niet mogelijk of vind je het niet prettig? Dan kan de opbaring plaatsvinden in een uitvaartcentrum. Je spreekt dan met de locatie af wanneer je langs wil komen. Wil je daarin meer vrijheid hebben? Dan kun je kiezen voor een 24-uurskamer. Je krijgt een eigen sleutel en kunt dag en nacht op bezoek. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om op een andere locatie op te baren, denk bijvoorbeeld aan een verzorgingstehuis of hospice.

De mogelijkheden voor de opbaring:

  • Thuis
  • In een uitvaartcentrum
  • In de 24-uurskamer
  • In een verzorgingstehuis of hospice

Hou bij thuisopbaring rekening met voldoende ruimte, de juiste omgevingstemperatuur en mogelijkheden om het lichaam koel te houden. Hiermee zorg je dat de lichaamsconditie van de overledene ook na een aantal dagen nog optimaal is. Bij de keuze voor een uitvaartcentrum kun je direct met de locatie contact opnemen om het verblijf af te stemmen. En er is ook nog de keuze voor een verzorgingstehuis of hospice. Vaak als iemand daar is overleden is er de mogelijkheid om daar ook te worden opgebaard.

Wat kun je zelf regelen met vervoer?

Hou bij het vervoer rekening met de grootte en het gewicht van een uitvaartkist. Waar je rekening mee moet houden:

  • De afmetingen van de meest gebruikte kist bij DELA zijn: lengte 210 cm x breedte 66 cm x hoogte 42 cm
  • De kist weegt tussen de 20 en 40 kilo
  • Als je kiest voor een rouwauto, dan maak je gebruik van speciale geleiders waar de kist overheen rolt
  • Bij het vervoer is het belangrijk dat de dierbare bedekt wordt met bijvoorbeeld een lijkwade, doek of in de kist

Je kunt kiezen voor speciaal rouwvervoer, maar het is zeker niet verboden om in een eigen auto de kist te vervoeren of een ander vervoermiddel te kiezen. Er bestaan bijvoorbeeld ook rouwbussen, -motors en --bakfietsen. Let er wel op dat je je aan de normale wettelijke regels houdt.