• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Reflectie, troost en doorgeven

De kunstcollectie van DELA is geworteld in de cultuur van de uitvaartverzekeraar en -verzorger. Drie thema’s staan centraal: reflectie, troost en doorgeven. Alle aangekochte werken bevinden zich in de crematoria en uitvaartcentra verspreid over het land. Daar dragen ze bij aan een persoonlijk en warm afscheid.

Kunstbeleid

DELA kiest werken die op een vriendelijke manier gasten en medewerkers uitdagen om te kijken. De kunstwerken bieden troost en afleiding tijdens het afscheid van een dierbare. Nabestaanden en hun gasten kunnen er even bij stilstaan, hun gedachten de vrije loop laten of eraan voorbij gaan. De collectie bestaat uit voornamelijk schilderijen, fotografie, beelden en enkele video- en computeranimaties. De werken zijn vaak (semi) figuratief van aard. De reacties van nabestaanden zijn positief en dat maakt dat DELA trots is op de wijze waarop de collectie bijdraagt aan de dienstverlening.

Kunstcommissie

DELA zette in 2009 de eerste stappen naar eigen kunstbeleid. De huurkunst in de uitvaartcentra en crematoria werd geleidelijk vervangen door werk dat aangekocht is door de kunstcommissie van DELA. Kunst die echt bij DELA past. Daarom bestaat de kunstcommissie uit eigen medewerkers, aangevuld met adviseurs. Zij komen ieder kwartaal bij elkaar en bezoeken regelmatig kunstbeurzen. De kunstwerken zijn altijd afkomstig van hedendaagse Nederlandse en Belgische kunstenaars, in deze landen is DELA actief. Hiermee toont de uitvaartverzekeraar en -verzorger een maatschappelijke betrokkenheid voor het culturele klimaat van haar werkgebied.

DOMUSDELA

In 2018 werd DOMUSDELA in het centrum van Eindhoven geopend. Dit totaal vernieuwde historische complex bestaat uit een hotel, brasserie, restaurant, vergaderruimtes en twee ceremoniehuizen (de Paterskerk en de Kapel). Ook daar is een deel van de kunstcollectie van DELA te vinden, net als in het hoofdkantoor van DELA, ook in Eindhoven.

VBCN

DELA is lid van de VBCN, een onafhankelijk non-profit kennisnetwerk voor Nederlandse bedrijven en (semi)publieke instellingen met een kunstcollectiebeleid. De leden brengen een groot en divers publiek in aanraking met kunst en creëren nieuwe verbindingen tussen kunst en de samenleving.

Contact met kunstcommissie DELA

Meer weten over de kunstcollectie van DELA? Of wilt u contact met de kunstcommissie? Stuur dan een mail naar Joyce Dunki Jacobs: kunstzaken@dela.org.


De kunstcommissie van Coöperatie DELA
V.l.nr. Chris Beaulen, Joyce Dunki Jacobs, Geeske van de Molengraft, Saskia Kisters, Anna-Geertje van Eert, José Jonkergouw en Walter Bonte


Preta Wolzak, Beta Angels, gemengde techniek op doek, 2017
Uitvaartcentrum DELA Goetzee, Rotterdam


Desirée Tonnaer, Physalius Lampion, cortenstalen beeld, 2020
Crematorium La Grande Suisse, Maastricht


Teun Hocks, Z.t., Olieverf op fotoprint, 2009
Crematorium Berkendonk, Heeze


Hans Hoekstra, Plant, acrylverf op doek, 2020
Crematorium Hoentocht, Groningen

Chat met onze medewerkers